Hírek

Folytatódnak a műtárgyfotózások a KDS mintaprojekt keretében a Néprajzi Múzeumban

3D műtárgyak is elérhetők lesznek a digitális adatbázisban

A Néprajzi Múzeum műtárgyairól is hamarosan elérhetők lesznek 3D digitális rekordok. Folytatódnak a Szépművészeti Múzeum által koordinált műtárgyfotózások a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) mintaprojekt keretében.


Tikovits Frigyes KDS projektasszisztens helyszíni koordinációjával zajlottak a munkálatok augusztus végén a Néprajzi Múzeum Dísztermében, ahol egyetlen nap alatt 100 műtárgy került az objektívek elé. Szeptember második felében az aulában épül fel az a speciális munkaállomás, amely a 3D felvételek elkészítésére alkalmas.

A 2019. májusában elindított nagyszabású mintaprojekt célja, hogy a közgyűjteményekben őrzött hatalmas műtárgyállomány még nagyobb százaléka digitalizált formában, online elérhetővé váljon. A KDS egyik prioritása az oktatási szféra területén hasznosuló közgyűjteményi digitális tartalmak számarányának nagymértékű növelése.

A tematikus egységekbe rendezett tartalmak előkészítése már szintén folyamatban van, a tervek szerint több típusú digitális technológiát vetnek be majd a szakemberek. A Szépművészeti Múzeum részéről 6 500 műtárgy fotózását tervezik, vannak már kész anyagok, amelyekkel együtt összesen 11 000 minőségi rekord fog bekerülni a MuseuMap-be, ezen belül pedig kb. 200 3D-s műtárgy jelenik meg. Utóbbiak fotózása speciális körülmények között zajlik és igen időigényes feladat, naponta 4-5 műtárgyra kerülhet sor, így valószínűleg még jó ideig nem fogja kiszorítani a hagyományos digitális fényképezést. A kutatásokat, az egyes műtárgyak tanulmányozását azonban nagyban segíti és a kiállítások izgalmas interpretációs eszköze lehet.  

A projekt 2020 márciusában zárul, minden elkészült digitalizált tartalmat megkapnak maguk az együttműködő múzeumok is.


Fotók: Major Gábor Sándor

 

JEGYEK