Hírek

Szakmai tanulmányutakon vesznek részt a Néprajzi Múzeum munkatársai

Wales, Balkán és Stockholm múzeumaival ismerkednek az új tárlatok és szolgáltatások tervezéséhez

A megújuló Néprajzi Múzeum felnőtt tanulás programjának előkészítése kezdődik meg szeptember utolsó hetében az Erasmus+ projekt szakmai tanulmányút sorozat keretében, amelynek az első állomása Wales. A múzeumandragógia területén dolgozó szakemberek három fős csapata Cardiff kiemelkedő, karakteres közgyűjteményeit keresi fel:  National Museum Cardiff,  St Fagans National Museum of History, Cardiff Story Museum. Emellett – tekintettel az új múzeumépület különleges adottságaira és a zöld környezet által biztosított lehetőségekre – a National Botanic Garden of Wales tudásátadási gyakorlatával is megismerkednek a tanulmányút résztvevői. A megszerzett tapasztalatokat, beszámolókat az érdeklődők a projekt weboldalán érhetik el.

 

Néprajzi Múzeum Európa-gyűjteménye kb. 4 000 tárgyból álló 19-20. századi balkáni anyaggal rendelkezik. Ennek jelentős részét a gyűjtemény története során – a régióra vonatkozó kutatói tudás és a nyelvismeret híján – érdemben (a nyilvántartási minimumon túlmenően) még nem dolgozták fel. Az Európa-gyűjtemény munkatársai (3 muzeológus és 1 gyűjteménykezelő) szeptember 23. és 27. között balkáni szakmai tanulmányúton szereznek tapasztalatokat. A kollégák az alábbi intézményeket keresik fel: szabadkai Városi Múzeum, a belgrádi (Etnografski muzej u Beogradu) és a zágrábi néprajzi múzeum (Etnografski Muzej, Zagreb). A fenti intézményekben kiállítás- és raktárlátogatáson vesznek részt a helyi kollégák vezetésével.  A tanulmányúttól azt remélik, hogy olyan szakmai kapcsolatokat építhetnek ki, alapozhatnak meg, a melyek segítenek a továbbiakban a Néprajzi Múzeum Balkánról származó gyűjteményi anyaga feldolgozásában, értelmezésében és hasznosításában.

 

A Stockhomban tervezett tanulmányút célja olyan, a svéd fővárosban található múzeumok látogatása, amelyek jelentős néprajzi, etnológiai gyűjteménnyel rendelkeznek (Nordiska Museet, Etnografiska Museet, Skansen). Aktuális időszaki, illetve állandó tárlataik témája rokonítható a Néprajzi Múzeum új állandó kiállításának egy-egy altémájával. Különösen a Nordiska Museet népművészeti kiállítását tekintik fontosnak a szakemberek – az alapgondolattól a tárgyválogatás és kivitelezés minden részletére kiterjedően. Kiemelt helyszín az Etnografiskamuseet 2002-ben megnyitott ’The Storage - an Ethnographic Treasury’ című állandó kiállítása, amely a raktárak anyagát sajátos szempontból tárja a látogatók elé: a saját gyűjteményei gyarapodásának történetét, múltját és társadalmi hasznát a jelenben kereső projekt egyik fontos eredménye ez a tárlat, s az úgynevezett raktárkiállítások műfajában is sajátos példaként él a múzeumi köztudatban. Természetesen az időszaki kiállítások felépítése, látványa és üzenete is fontos tanulságokkal szolgálhat, amelyek ugyancsak hasznosulnak a megvalósítandó kiállítás témáinak koncepcionális tervezésekor.

 

 

 

 

JEGYEK