Hírek

Elhunyt Winter Erzsébet

Egykori kolléganőnk 1986 és 2006 között a Néprajzi Múzeum fényképésze volt

 

Winter Erzsébet (1941. március 3. – 2020. január 6.)

Mezőberényben nevelkedett jómódú gazdálkodó családban. Édesapja a második világháborúban meghalt. A családot 1955-ben kulákká nyilvánították, ezért az általános iskola elvégzése után – bár kitűnő tanuló volt – középiskolába nem vették fel. Fényképészinasnak állt, a mesterség alapjait Békésben sajátította el, majd portréfotósként több műteremben is dolgozott. Később érettségizett és esztétika szakon tanult tovább.
1986 és 2006 között Winter Erzsi a Néprajzi Múzeum fényképésze volt. Múzeumi kiadványokhoz, kiállításokhoz készített számos tárgyfelvételt és reprodukciót, de legszívesebben terepen dolgozott muzeológusok mellett: többek között Szibériában, Kalotaszegen, Moldvában, Gyimesben. Tehetsége és kedves, közvetlen stílusa mindig nagy segítséget jelentett a muzeológusoknak a terepmunka során. Több tízezer felvétele a Néprajzi Múzeum fénykép- és diatárát gazdagítja, amelyeknek dokumentumértéke felbecsülhetetlen a kutatók nemzedékei számára. Szibériai fényképeiből készült kiállítása több európai országba eljutott és 1993-ban Szibériai rokonaink címmel kötetben is megjelent. Utazásai során készített fényképeiből csaknem évente kiállítást rendeztek valamelyik magyarországi településen.
Winter Erzsi 2000-től a debreceni muzeológusok kutatócsoportjának tagjaként részt vett a református egyház emlékanyagának tudományos feltárásában. A kutatóutakon az összes felvidéki és vajdasági református gyülekezet templomát, klenódiumait lefényképezte, majd a munka folytatódott a magyarországi egyházkerületekben is. A kutatás eredménye egy 35 kötetes sorozat lett, amelynek teljes fotóanyaga Winter Erzsi munkája. 2001 és 2017 között a fényképekből több válogatást kiállításokon mutattak be.

Mosolyát, derűs, energikus lényének emlékét szeretettel őrizzük. Nyugodjék békében.

Búcsúztatója 2020. január 11-én 11 órakor a Budapest-Pozsonyi úti Református Egyházközség templomában (1133 Budapest, Pozsonyi út 58.), temetése 2020. január 18-án 15 órakor Mezőberényben lesz.

Fotó: Alapfy László

JEGYEK