Hírek

Múzeumunk programjai a Múzeumok Őszi Fesztiválján

2021-ben is megrendezik a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei mottója: „Múzeumi harmónia”. Az országos rendezvénysorozaton szeptember 27. és november 11. között vehetnek részt az érdeklődők.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai idén arra kívánnak rávilágítani, miként tudnak a múzeumok a testi – lelki egyensúlyhoz hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” utal a „múzeumi harmónia” szlogen. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a zenét hívja segítségül, hogy a közös örömöt kifejezze. Ennek apropóját több 2021-re eső jubileumi évforduló nyújtja. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-re eső Zene világnapja is alkalmat teremt zenei rendezvényeknek, például zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri, illetve online koncerteknek, hangversenyeknek.

A Néprajzi Múzeum izgalmas és színes programkínálattal készül a Múzeumok Őszi Fesztiváljára.

 

Programok:

Fonódás – csendes alkotás

Időpont: 2021. szeptember 30. csütörtök, 17 órától 20 óráig

Helyszín: Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ - 1135 Budapest, Szabolcs u. 33-35. C épület

A múzeum csendes, elmélyült közösségi alkotást tervez, megidézve a hajdani fonók hangulatát, miközben észrevétlenül megismerjük a Néprajzi Múzeum Textilgyűjteményének néhány pompás darabját, amelyből a kiválasztott darab mását egy szakértő segítségével mindenki elkészítheti magának. A zenei aláfestésről DJ Nairobi gondoskodik, a hangulatról pedig természetesen maguk a résztvevők. Az alkotáshoz meleg tea és finom keksz is dukál. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: rosta.helga@neprajz.hu

Facebook-esemény

 

Hangszerkesztő - Közös alkotás a Bélaműhellyel

Időpont: 2021. október 1. péntek 17-19 óráig

Helyszín: Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ - 1135 Budapest, Szabolcs u. 33-35. C épület

„Eszközeink készítésekor nem a tökéletes hangzás kialakítására törekszünk, hiszen arra már ott vannak a jól bevált hangszerek. Mi éppen a tökéletlen hangokból, felhangokból próbálunk erényt kovácsolni, új, számunkra is meglepő hangzásvilágot kialakítani. A hangszerkészítő workshopjainkat látogató érdeklődők elsajátíthatják az egyszerű használati tárgyakból létrehozható hangkeltő eszközök készítését, megszólaltatási lehetőségeiket és kombinációikat” – vallják magukról a Bélaműhely tagjai. A program során a Néprajzi Múzeum gyűjteményéhez kapcsolódva, az egyedülálló Hangszergyűjtemény néhány kézbe fogható népi hangszerét is bemutatjuk, megszólaltatjuk, az alkotást pedig közös zenéléssel zárjuk. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: rosta.helga@neprajz.hu

Facebook-esemény

 

Városi konzervkertek

Időpont: 2021. október 2. szombat, 10-13 óráig

Helyszín: Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ - 1135 Budapest, Szabolcs u. 33-35. C épület

A városban egy-egy maréknyi zöld terület is nagyon jól tud esni a szemnek. Még jobb, ha ez a kis terület a miénk, gondozhatjuk, figyelhetjük. Ez nem csak azért jó, mert megnyugtat, hanem azért is, mert ha tudatosan állítjuk össze kis konzervkertünk tartalmát, akkor még a városban élő rovaroknak is kedvezhetünk, szélsőséges esetben az életüket is megmenthetjük. Ehhez kínálunk most szakmai segítséget egy közös, elmélyülős délutánon, ahol együtt el is készíthetünk egy saját konzervkertet. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: rosta.helga@neprajz.hu

Facebook-esemény

 

Keep calm! Készíts türelemüveget!

Időpont: elérhető 2021. november 30. kedd-től.

Helyszín: online

A türelemüvegek, ahogy a nevük is sejtetik, a készítőjüktől nagy türelmet igényeltek. Egy ilyen üveg elkészítése akár több száz vagy több ezer munkaórát is igénybe vehet. Gondosan és óvatosan kell építeni a látszólagos lehetetlenséggel dacolva a szűk nyílású palackba helyezett bányász vagy egyházi jeleneteket. Minden egyes üveg harmóniáról és türelemről tanúskodik. Te is tedd próbára a türelmed, lassulj le, és kerülj harmóniába önmagaddal, hogy a türelemjátékban részt vehess. Figyelem, a játék letöltése és elkészítése türelmet igényel!

Facebook-esemény

 

Kurátorok a zárt kapuk mögött

Időpont: elérhető 2021. november 30. kedd-től.

Helyszín: online

Lehet annál izgalmasabbat elképzelni egy múzeum életében, mint új korszakot kezdeni új épülettel és új kiállításokkal? Hogy képzeled el készülő kiállításunkat? Mit csinál egy kurátor? Hogyan áll össze, és milyen is lesz ez az izgalmas tárlat? Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ, ha velünk tartasz az online játékos felfedezésen.

Facebook-esemény

 

Mi az a MÉTA?

Időpont: 2021 november 4. csütörtök 16-19 óráig

Helyszín: Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ,1135 Budapest, Szabolcs u. 33-35. C épület

A Néprajzi Múzeum hamarosan újra kinyitja kapuit a látogatók előtt. Új épületben, új kiállítással, új múzeumpedagógiai és egyéb múzeumi programokkal várjuk látogatóinkat. Az új múzeumépületben külön terek szolgálnak az interaktív múzeumi oktatás számára. Az egyik ilyen tér a MÉTA, amely a Múzeum-Élmény-Tudás-Alkotás szavak rövidítése. A tér elnevezésében is, de a tér kialakításában is fontosnak tartottuk pedagógiai célunk megvalósíthatóságát. Foglalkozásaink kidolgozásánál minden korosztály igényeit szeretnénk kiszolgálni az óvodás korúaktól az idősebb generációkig. A MŐF Tanárok napja! program keretében szeretnénk Önökkel, kollégákkal beszélgetni terveinkről és meghallgatni véleményüket, ötleteiket, javaslataikat. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: koltay@neprajz.hu

Facebook-esemény

JEGYEK