Hírek

UNBREAKABLE TRADITIONS – A kárpátaljai hímestojások védelmében

A művészeti alkotások digitalizálása és az NFT mindig kényes téma, azonban tagadhatatlanul van egy óriási előnyük is: képesek még a legtörékenyebb műtárgyakat is megsemmisíthetetlenné tenni – az örökkévalóság számára megőrizni. A kárpátaljai hagyományoknak pedig nagy szüksége van a jelenlegi helyzetben.

Van egy község Kárpátalján, ahol emberemlékezet óta tojásokat festenek húsvétkor. Salánk utcái az ünnepek idején pezsgő közösségi terekké alakulnak, ahol a locsolkodók, versmondók, tojásfestők sürögnek-forognak a házak között, és ajándékozzák egymásnak egyedi, Salánkra jellemző viaszos hímes tojásaikat. Ez a hagyomány számukra közösségformáló erővel bír, és generációkra nyúlik vissza. A Néprajzi Múzeum Szokás- és játékgyűjteménye például 1902-es salánki díszített tojásokat is őriz.

Idén azonban a helyzet más. Ukrajnában háború van.

Miközben a háború elképzelhetetlen pusztítása végig söpör az országon, Kárpátaljáról is tömegével menekülnek át az emberek a határokon. A hagyományok jövője bizonytalanná vált.

A tradicionális salánki hímes tojásnak két változata van. Az egyik a fehér, amelyre kiccével viszik fel a viaszt, majd aranyporral behintik, és a beviaszozott részeken így láthatóvá válik a minta. A másik a piros, amelyre először viasszal felviszik a mintát, majd ezután kifőzik egy hagymahéjból készült főzetben, így kapva a jellegzetes piros színt.

„Többnyire virág motívumokat, levélkéket használunk a díszítés során. Sokszor felosztjuk a tojást részekre felezővonalakkal, és arra rakjuk rá a kacskaringót. Így alakul ki a salánki húsvéti tojás mintázata” – mondja Ádám Ida, az egyik salánki tojásfestő. – „Személy szerint a tulipános mintákat nagyon szeretem, az egyik kedvencem pedig a szőlőfürtös és a búzakalászos. Tehát azok, amelyek az életet és a természetet ábrázolják a tavasz ünnepén.”

De mi lenne, ha ezeket a törékeny tojásokat valahogy megsemmisíthetetlenné is tudnánk tenni? Ha valamiféleképp megőrizhetnénk őket az örökkévalóságnak?

Itt jön a képbe az NFT-k világa és az Unbreakable Traditions projekt.

Ez egy olyan kezdeményezés, amely Kárpátalja húsvéti hagyományainak megőrzését tűzte ki céljául, azon belül is különös figyelemmel Salánk egyedi, viaszos hímestojásaira. Kész Réka, Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskola PhD hallgatójának óriási

segítségével két salánki tojásfestő asszony, Ádám Ida és Jana Ida munkáit sikerült eljuttatni Budapestre.

Ezután megkezdődhetett a tojások digitalizációja.

Beszkennelés, befotózás és digitális rekonstrukció után a Rarible, digitális műkereskedő oldal katalógusába kerülnek be húsvét hétfőn, így április 18-ától meg is lehet vásárolni az NFT művészeti alkotásokat. A salánki tojások különböző árkategóriákban jelentek meg, az érdeklődők pedig minden egyes vásárlásukkal Kárpátalját támogathatják.

Az eredeti tojások a Néprajzi Múzeum Szokás- és játékgyűjteményében is helyet kapnak, hogy méltó helyüket foglalhassák el az utókornak megőrizendő, halhatatlan tradíciók között. Ezzel is talán egy kis nyugalmat adva a salánkiaknak, hogy az idei húsvét is a feltámadásról, a reményről és tojásfestő művészetükről szólhasson.

JEGYEK