Hírek

Ars Sacra Fesztivál

A 2023. szeptember 16-24. között megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztiválhoz a Néprajzi Múzeum az alábbi ingyenes programokkal csatlakozik:

 

Szakralitás a kerámiák világában | Rendhagyó tárlatvezetés a Kerámiatérben

2023. szept. 21. 17:30 - 19:00

A hívő ember számára a vallási szereplők és jelenetek ábrázolása gyakran a hit mélyebb álélését szolgálja. A Kerámiatér izgalmas tárgyai között azonban jó néhány kerámia akad, melyek nem csupán az ábrázolásaik révén, hanem funkciójukban is kötődnek a valláshoz. A tárlatvezetés során ezúttal a szakralitás szempontjából tekintjük át a roppant gazdag kerámiaválogatást – a mexikói életfától kezdve, a szentelt víz tárolására szolgáló korsókon át a zsidó szédertálakig.

A vezetést tartja: Gärtner Petra

 

Templomi berendezések a múzeum gyűjteményében. Kerekasztal-beszélgetés

2023. szept. 22. 16:00

Vendégeinkkel a Néprajzi Múzeumban őrzött templomi berendezések sorsán, jövőjén töprengünk. Hogyan „adhatjuk vissza” – virtuálisan vagy valóságosan – a famennyezeteket, karzatokat, ikonokat különféle liturgikus tárgyakat a forrásközösségeknek? Hogyan ismertethetjük meg a látogatókkal és a kutatókkal a múzeum gazdag templomi anyagát? Beszámolunk az elmúlt években ezen a területen elért eredményeinkről és további terveinkről. A beszélgetéshez kapcsolódik a hónap műtárgya is: egy frissen restaurált karzatmellvédtábla a 20. század elején lebontott kemsei református templomból.
 
Beszélgetnek: Éder Anita, Entz Géza, Kiss Margit, Schleicher Vera, Sedlmayr Krisztina, Zentai Tünde

 

Mint a szép híves patakra... Zsoltárok és dicséretek

2023. szept. 23. 18:00

Tímár Sára és a Psalterium Hungaricum Kórus koncertje
Vezényel: Arany János
 
"A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be." (Kodály Zoltán)
 

 

JEGYEK