Hírek

Nemzetközi filmszemlét indít a Néprajzi Múzeum

Sztána 2023

A Néprajzi Múzeum 2023. március 5-én, a Néprajzi Múzeum Napján átvette a Nemzetközi Népismereti Filmszemle rendezési jogát a Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány elnökétől, Kós Bélától.

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2014-ben indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A Filmszemle ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán került megrendezésre, minden évben augusztus utolsó hétvégéjén.  A szemle időpontjának választása sem véletlen, mivel Ifj. Kós Károly 1919. augusztus 31-én született. A Néprajzi Múzeum 9 év hagyományait és a helyszínt is megtartva, veszi át a filmszemle szervezési jogait az Alapítványtól. Az átvételi elismervény aláírására ünnepélyes keretek között került sor a Néprajzi Múzeum Napján, március 5-én. Kós Béla, az Alapítvány elnöke beszélt a szemle előzményeiről és eddigi eredményeiről, Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója pedig a filmszemle jövőjéről. A program zárásaként levetítettük A Nagy fa árnyékában című, ifj. Kós Károly életéről szóló dokumentumfilmet. A film rendezője Kós Béla és Somogyvári Rudolf.

A Múzeum tervei között szerepel, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja (2023.09.25-11.12.) keretében új hagyományt elindítva, Sztánát és Budapestet így is összekapcsolva, vetíti majd a versenybe került alkotásokat.

A VIII. Nemzetközi Népismereti Filmszemle pályázati felhívása letölthető az alábbi linken.

Nevezési lap (pdf)

Nevezési lap (word)

 

JEGYEK