Szerkesztette: Pálóczy Krisztina

Síppal, dobbal, didzseriduval...

Kutatók a Kárpát-medencén túl

CD

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2008.

A Néprajzi Múzeumban 2006. március 17-én, a Tavaszi Fesztivál rendezvényeként nyílt meg a Síppal, dobbal, didzseriduval... című kiállítás, amely a világ népeinek hangszereiből adott nagyszabású válogatást. A kiállítás a Bartók jubileum jegyében készült.

A kiállítás arra vállalkozott, hogy a Néprajzi Múzeum több mint 3000 hangszeréből nyújtson ízelítőt, megismertetve a látogatókat a hangszerek típusaival, egyediségükkel. A kiállítás 9 termében mintegy 400 hangszer került kiállításra a világ minden tájáról. A látványtervet Ágh Márton készítette.

A kiállítás hangszereit és díszletét felhasználva készítettük el a CD-ROM-ot, amely tartalmazza a kiállításban szereplő tárgyak:

  • fotóit,
  • egyes hangszereknél több részletfotót,
  • a hangszer tartásáról eredeti fotókat a Néprajzi Múzeum fotótárából,
  • a hangszer tartásáról rajzokat,
  • a hangszerek mintegy felének a hangja is megszólal.

A CD-ROM-on, mint a kiállításban lehet barangolni a termekben, interaktívan megjelennek az egyes teremben elhelyezett terem-feliratok és Bartók idézetek is. A hang forrásának megfelelően elrendezett csoportosításokban jelennek meg termenként a hangszerek. A hangszerekre kattintva megjelenik róluk egy adatlap, ahol a leírást lehet olvasni róluk, megnézhetik a fotókat, és ha van mellette hangszóró-ikon, akkor a hangjuk is hallgatható.

A legnagyobb érdeme a CD-ROM-nak, ami miatt iskolai terjesztésre is alkalmas, hogy nem csak szabadszavas keresővel, hanem témánkénti keresővel is el van látva: tudnak a hangszerek közt szűrni földrészenként, típusonként is.