Szerkesztette: Szarvas Zsuzsa

A ryijy élő hagyománya

A finn szőnyeg 1707-2012 között

Kiállítási katalógus

A Néprajzi Múzeumban 2013. június 22 és 2014. január 5-e között látható kiállítás katalógusát tartja kezében az olvasó.


A ryijy az északi országokra jellemző speciálisan csomózott szőnyeg, amely eredetileg az állati bundát volt hivatott imitálni, és melegítő, védelmi funkcióval készült. A finneknek a ryijy a melegséget, bolyhos puhaságot jelenti még akkor is, ha ma már közel sem eredeti funkciójában használják, hanem a lakáskultúra szerves része lett.
A ryijy történetének több mint 300 esztendős múltját bemutató kiállítás katalógusa egy különleges tárgytípuson keresztül kíséri végig a finn történelem különböző stíluskorszakait, mutatja be a tárgy készítésének sajátos technikáját, tárja fel különleges esztétikai szépségeit. Bemutatja azt a folyamatot, melynek során a népművészet egykori - esztétikai funkciókkal felruházott - használati tárgya a finn design egyik különleges, meghatározó példája lett.


Tuomas Sopanen biológus professzor gyűjteménye 361 darabból áll, ebből 106 példányt mutat be és elemez a kiállítás és a katalógus. Minden egyes darabnak külön története, izgalmas életútja van. A kötet először megismertet a finn ryijy történetével, majd időrendben egyenként mutatja be az egyes példányokat. Ilyen módon kalauzol bennünket végig a gyűjtő és szerző nem csupán saját gyűjteménye darabjain, hanem szinte az egész finn népművészeten, iparművészeten 1707-től egészen 2012-ig.

JEGYEK