Szerkesztette: Frazon Zsófia

Bringanaptár 2011

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2010. 118 oldal, 52 fényképoldal, 15x18 cm spirálos kötés, gumiszalagos záródással

A kiadvány ELFOGYOTT! Kérjük, keresse a könyvtárunkban.

Kerékpár és utcaművészet / bike & street art

Utca, bringa, firka. Az utca csupa bringa. Az utca csupa firka. A bringás elsuhan, a firka lekopik. De aztán lesz új és újabb. Akár magaskormányos holland modell, camping, verseny, hegyi, fixi, városi vagy tanyabike, akár graffiti, firka, stencil, matrica, szobor, ikon, tábla, színház vagy public art. Bárhol a világban, bringa témában. Mindenképp az utcán.

 

 

Bringa festékből, szobor bringából. Fondorlatos kompozíciók, dekoratív táblák, aprólékos fújások, láthatóvá tett láthatatlan tárgyak. Eltúlzott formák és idomok, vicces részletek, idilli, kritikus vagy drámai alkotások. Legális és illegális helyeken. Alkalomra, vagy csak úgy. Aprólékos kidolgozással, vagy elnagyolt vonalakkal. Kinek hogy.

A 2011-es bringanaptár témája a bringa és firka utcai találkozására: amikor a kerékpár kreatív megmunkálás áldozatává válik. Amikor téma lesz és ihletet ad. És amikor: csak ott áll - de az már önmagában is művészet. A művek szereplői: a kötéltáncos, az egykerekezős, a majom és a nyúl, a vízóra leolvasó, a városi angyal, a dús keblű hölgy, a jelmezes medve, a bácsi szatyorral, a srác, aki csak vár, a cilinderes és a kétszarvú, a mutatványos és a plasztik figura - és még sokan mások. (Kedvencünk: a sáska!) Ahogy a szereplők is sokfélék, az alkotások megformálása és technikája is eltérő: láthatunk könnyű kezű fújásokat, sablonnal készített stencileket, ecsetes festést ugyanúgy, mint öntőformából kikerült bronzokat, számítógépes múzeumtervet, kézzel rajzolt matricát, figyelemfelhívó utcakompozíciót, csempét, drótot, vakolatkaparást, kötött "zoknit", irkafirkát, ökoprojektet és testfestést. Elkapott pillanatok, megvalósított tervek, nosztalgikus utánérzések, kritikus reflexiók. Kortárs és múlékony jelenségek - hiszen néhány alkotás már csak e képeken létezik. Elsuhant vagy elkopott. Mert ilyen az efemer lét.

 

 

Tekerj, nézz, láss, fékezz és archiválj! Vagy spontán tervezz és hagyj nyomot! Egész évben. Jövőre is.

A szerkesztő

Fenti fotók:
Börcsök Mihály (Budapest, 2009/2010)
Rumi Zsófi - Piszmán Lilla: Egykerék (Kecskemét, 2010. november)

JEGYEK