Kiállítás

Nyeregbe!

2002. márc. 22. - 2002. szept. 10.
A Néprajzi Múzeum több mint száz különböző szerkezeti felépítésű, felszereltségű és anyagú nyereggel rendelkezik. A legtöbb változat az egyik legnevesebb készítési központból, Tiszafüredről származik, illetve a magyar nyergek ún. füredi típusába sorolható. E nyeregtípus szerkezetében lényegében azonos a régészeti feltárások által dokumentált honfoglalás kori magyarság által használt nyergekkel.

 

A magyar nyereg eredete kultúránk legrégebbi, keleti rétegébe vezethető vissza. Az elől-hátul kápás, deszkatalpra épült fanyereg évezredeken át bevált típusa volt a lovat kímélő hátalásnak. A magyar huszárság révén egész Európában elterjedt és meghonosodott a katonai könnyű-lovasság felszereléseként.

A kiállítás a Néprajzi Múzeum gyűjteményére alapozva, kiegészítve más múzeumok anyagával, felidézi a nyereg múltját, a nyeregkészítő mesterek munkáját, a különböző nyeregtípusokat, az egyszerű és díszesdíszített változatokat, a parasztság és más társadalmi rétegek nyereghasználatát. A tárlat kitér napjaink lovas kul-túrájára, a lovas turizmusra, az ezzel összefüggő, meg--változott nyeregkínálatra is.

"Pattanjon hát nyeregbe", és tekintse meg kiállításunkat, mely felidézi keleti kulturális örökségünk dicső múltját, bemutatja helyét kereső jelenét és felvillantja lehetséges jövőjét.

Rendező: Gráfik Imre

Kiadványok a témában

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK