Kiállítás

Casa mare

Frank Gaudlitz fényképei 2012. júl. 19. - 2012. okt. 26.
A berlini Európai Kultúrák Múzeuma kultúratörténeti kérdésfeltelésekkel próbálja Közép-kelet- és Délkelet-Európa kulturális kapcsolatait is konfliktusait vizsgálni. Elsősorban az átalakulás folyamatait kívánja bemutatni, annak minden - akár feltételezett - ellentmondásával. Ebben a szellemi kontextusban született meg Frank Gaudlitz fotográfus Casa mare - A nagy tér című projektje. A nagy tér nem más mint Európa keleti, délkeleti régiója, egy történetileg többnemzetiségű, multikulturális terület.


Frank Gaudlitz egészalakos, színes felvételen örökítette meg azokat az embereket, akikkel a Duna mentén tett utazásai során találkozott. A felvételek a lakásaikban, a legközvetlenebb privát szférájukban készültek. Különös jelentőséget kapott a "tisztaszoba" - az a helyiség, amelyet csak az ünnepi alkalmakkor használnak. Ebben a különös forma- és színvilágú helyiségben készültek az ünnepiruhás felvételek. A Casa mare projekt során (szemben Gaudlitz Európára várva vállalkozásával) a szereplőket nem véletlen találkozás során kapta lencsevégre, hanem azok tudtak érkezéséről, volt idejük felkészülni. Sőt, Gaudlitz kérte is őket, hogy "szedjék rendbe" magukat a fotózásra, öltözzenek jó, azaz ünnepi ruhájukba.


A projekt során főleg azokat a területeket utazta be, ahol különböző etnikumok élnek együtt. Erdélyben és a Bánságban románokat, németeket, magyarokat és romákat, Dobrudzsában törököket, tatárokat, muszlim romákat, aromunokat, németeket, lipovánokat és ukránokat, Magyarországon a magyarok mellett székelyeket, németeket, hollandokat, horvátokat, szerbeket és romákat, Moldvában román moldvaiakat, gagauzokat, a Vajdaságban szerbeket, horvátok, szlovákokat, németeket, magyarokat, ukránokat és romákat fényképezett. Járt falvakban és városokban egyaránt. A portrékat a belső terek részleteiről készült fotók egészítik ki. Ezek az enteriőrök a hagyományokat és a különböző életmódokat szemléltetik. Míg a portréfelvételek során az összehasonlíthatóság volt a cél, az enteriőrök csak példák.

A kiállításon összesen több mint kilencven felvétel szerepel.

A tárlat a berlini Európai Kultúrák Múzeuma és a Néprajzi Múzeum együttműködésében valósul meg.

Rendező: Beate Wild

Magyarországi társrendezők: Csorba Judit és Szeljak György

 

 

JEGYEK