Kiállítás

World Press Photo 2017

2017. szept. 22. - 2017. okt. 23.
Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye. Ebben az évben 126 ország 5034 fotóriporterének 80 408 pályázatra beküldött fotójából választotta ki a zsűri a nyertes képeket. A díjazott fotókból rendezett kiállítás Magyarországon a korábbi évekhez hasonlóan a Néprajzi Múzeumban tekinthető meg.

 

Idén is a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo egy független non-profit szervezet, mely 1955-ben alakult, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének.

© Burhan Ozbilici, The Associated Press
© Burhan Ozbilici, The Associated Press

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, a fotóriporterek és a dokumentarista fotográfusok számára ez a legjelentősebb nemzetközi megmérettetés. A pályázat díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt, szeptember-október folyamán az állomás Budapest.

© Tomas Munita, for The New York Times
© Tomas Munita, for The New York Times


Ebben az évben 126 ország 5034 fotóriporterének 80 408 pályázatra beküldött fotójából választotta ki a zsűri a nyertes képeket.

A kiállítást megtekintve a látogató jobban megérti, mi zajlik körülöttünk a világban. A képek toleranciára, empátiára, emberségre nevelnek.

A World Press Photo budapesti kiállítása és a Radnóti szinház együttműködéseként asszociációk a szinház repertoárjából egy-egy díjnyertes kép láttán. Előadják: Kováts Adél, Bálint András, Pál András, László Zsolt.

Nyitvatartás (2017. szeptember 22. - október 23.)

Kedd, szerda, csütörtök és vasárnap: 10.00 - 18.00

Péntek, szombat, valamint október 22-én és 23-án: 10.00-20.00

Hétfőn zárva tartunk (Kivéve október 23-án)

Belépőjegyek:

Teljes árú belépő: 2100 Ft
Kedvezményes (diák, nyugdíjas) belépő: 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek): 4400 Ft

A belépőjeggyel a Néprajzi Múzeum összes kiállítása megtekinthető.

A WPP kiállítást csak érvényes igazolvánnyal rendelkező magyar és külföldi újságírók tekinthetik meg díjmentesen.

SZÉP Kártyát (szabadidő: K&H, MKB, OTP), EDENRED kártyát (szabadidő) valamint Edenred (Ticket Culture/Sport) utalványt elfogadunk!

Ingyenes tárlatvezetés előre egyeztett időben, kedvezményes belépővel rendelkező diákcsoportok részére. Előjegyzés:
Vári-Nagy Krisztina, vnk@neprajz.hu +36-30-668-6617
Nagel Edith, nagele@neprajz.hu +36-30-606-9560

Kísérőkiállítás

Máté Bence: Láthatatlanul

Máté Bence természetfotós. 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, "Az év természetfotósa 2010" (Wildlife Photographer of the Year) címet.

©Máté Bence
©Máté Bence

Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott. A Bridge Budapest nonprofit egyesület felmérése szerint a 9. legismertebb - Magyarországon élő - magyar külföldön. A közönség a Spektrum csatornán sugárzott háromrészes sorozatból, "a láthatatlan madárfotós" néven ismeri; ebben a műsorban a fotói készítésének kulisszatitkairól mesél. Számos eredménye mellett nemzetközi hírnevet a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának. 2006-ban természetfotós turizmusra épülő vállalkozásba kezd. Tanyát épít, ami néhány év múlva a legismertebb fotós helyszín lesz az európai lesfotósok körében. Sikerének titka, az újszerű, detektívüveges lesek, amik lehetővé teszik az élővilág zavarásmentes megfigyelését és fotózását. Bence leseiben a tökéletes fotózási körülményeken túl figyelmet kap a kényelem, és a luxuspanoráma. Ezek együtt, lényegesen megváltoztatják a lesfotózás gyakorlatát.

A kiállítás hivatalos honlapja:

http://worldpressphotohu.info/index

http://worldpressphotohu.info/wpp17

A World Press Photo Facebook oldala: 

www.facebook.com/worldpressphotobudapest

JEGYEK