Kiállítás

Xántus János, a kortárs kalandor

2015. okt. 1. - 2017. dec. 3.
A múzeumpedagógia előterében látható mini tanulmányi kiállítás Xántus János életének néhány izgalmas pillanatát mutatja be a középiskolások nézőpontjából.

 

A diákok az iskolai közösségi szolgálat keretében, Joó Emese vezetésével vettek részt abban a komplex múzeumi munkában - kutatások, eredeti dokumentumok, műtárgyak, kiállítási koncepciók, installálási technikák megismerése - amelynek eredményeként önálló kiállítás rendezésre vállalkozhattak.

A projekt célja az volt, hogy a diákok megfelelő felkészülés után szabad kezet kapjanak egy adott - a tananyagban csak érintőlegesen felbukkanó - téma megismeréséhez és múzeumi kiállításához. Fontos volt, hogy egymással együttműködve dolgozzák fel a múzeumi anyagot, hogy azután önállóan kiemeljék belőle mindazt, ami számukra érdekes és fontos, végül az általuk megfelelőnek tartott nyelvi, vizuális és installációs megoldásokkal hozzák közel Xántus alakját és tevékenységét a saját kortársaikhoz.

 

A különböző középiskolákból érkező diákok egymással együttműködve, sok humorral és kreatív fantáziával oldották meg a rendhagyó múzeumi feladatot. A tanulmányi kiállítás Xántus életét az ő saját, elképzelt 1872. március 5-én elindított TV csatornáján, az adások 3 dimenziós installációin, valamint egy műtárgy-vitrinen és az ahhoz kapcsolódó kérdéseken és válaszokon keresztül mutatja be az érdeklődőknek.

 

Kedves Nézők!
Üdvözlöm Önöket a Xántus Channelen! Xántus János vagyok, a csatorna alapítója, és olyan tudós-kalandor, mint Indiana Jones. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy valódi polihisztor vagyok, hiszen szökésem után Amerikába utaztam, ahol dolgoztam zongoratanárként, tengerbiológusként, sőt, mérnökként vasutat is építettem. Később a Magyar Tudós Társaság tagjaként Délkelet-Ázsiát is bejártam. Büszke vagyok rá, hogy munkásságom több múzeum alapja lett. Egymagam 155 000 tárgyat gyűjtöttem és konzerváltam. Megismertem Japán és Kína ősi kultúráit, a vad Borneót, ahol orángutánt is lőttem. Hazatértem és ma, 1872. március 5-én kineveztek a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának őrévé, azaz igazgatójává. Ennek apropójára most elindítom saját csatornámat, a Xántus Channelt. A műsorajánló választéka széles, különböző korosztályok megtalálhatják a nekik való szórakozást! A műsorok életem különböző állomásait mutatják be, talkshow, főzőműsor, gyerekműsor és dokumentumfilm formájában.Műsoraimhoz jó szórakozást kívánok!


A tanulmányi kiállítás 2015. március 5-én, a Néprajzi Múzeum napján, a projektben résztvevő diákok közreműködésével nyílt meg, és folyamatosan megtekinthető.

A tanulmányi kiállítás zseblámpával élvezhető igazán, amit az érdeklődők kérésre a szomszédos 12-es szobában kapnak.

A kiállítást készítették:
Pásztor Tamara, Serafin Klaudia, Balázs Fruzsina, Burst Brigitta, Laczkó Vanda
(Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola)
Holpert Anna, Dunai Ludovika, Kormos Balázs, Buru Petra, Kálózdi Adél, Pável Réka
(Toldy Ferenc Gimnázium)
Tóth Kálmán, Valacsai Réka, Handl Nadin
(Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gyakorló Középiskola)

Közreműködők:
Németh Krisztina, Morvay Anna, Horváth Blanka, Csécseiné Varga Laura
(Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)
Verebélyi Balázs
(Eszterházy Károly Főiskola)

Külön köszönet:
Biró Gábor (technika), Tasnádi Zsuzsanna (dokumentumok), Wilhelm Gábor (műtárgyak), Perger Katalin, Forgó Erika és Balázs Gyula (installáció), Csorba Judit (videó), Csibi Balázs (vágás)

Projektvezető:
Joó Emese, múzeumpedagógus
+36 1 473 2423
+36 30 559 0895

JEGYEK