Oktatás

Lépj be!

A Néprajzi Múzeum új oktatási segédanyagai

Válogatás a Néprajzi Múzeum Mozgóképtárának archívumából

Az alábbi  segédanyagok egy része a Néprajzi Múzeum Mozgóképtárában található archív filmek felhasználásával készült múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz. A teljes archív filmek mellett megjelenő, erről az oldalról elérhető összeállításokat Koltay Erika és Krámos Zsolt készítették.

Segédanyag közös feldolgozáshoz

 

Segédanyag a közös feldolgozáshoz.

 

Segédanyag a közös feldolgozáshoz.

 

Segédanyag a közös feldolgozáshoz.

 

Segédanyag a közös feldolgozáshoz.

 

Segédanyag a közös feldolgozáshoz.

Néprajz alapfokon

 

A Néprajzi Múzeum mára lebontott állandó kiállításának, A magyar nép hagyományos kultúrája című tárlatnak önálló feldolgozásához készültek színes sétálólapok családok,  gyerekek részére, hogy segítsék  az izgalmas enteriőrök, tárgyak felfedezését, a néprajzi alapfogalmak megismerését. Ahhoz, hogy ezek hatékonyan használhatók legyenek a közoktatásban is, új tartalmakkal, feladatokkal, kérdésekkel, képekkel tettük még tartalmasabbá ezeket. A lapokon látható műtárgyak mostanra megtisztítva, QR kóddal ellátva várják a nagy költözést, hogy elfoglalják majd helyüket a Néprajzi Múzeum új épületeiben: korszerű raktárakban és kiállításokon. A lebontott állandó tárlat  virtuális archívuma a Néprajzi Múzeum honlapján  érhető el.

Ajánljuk a „Néprajz alapfokon” témalapjait pedagógus Kollégáknak: elsősorban a magyar nyelv és irodalom, a nép- és honismeret, valamint a történelem oktatásához, ugyanakkor kultúraközvetítő szakembereknek, és természetesen a néprajz iránt alapfokon érdeklődő családoknak és gyerekeknek is!    

 

Tematikus feladatfüzetek

 

Beszédes viseletek

 

Mesterségek világa

 

Szilaj pásztorok

 

Őrségi és sárközi ház

Halászat

 

Vetéstől az aratásig

 

Esküvő Kalotaszegen

 

Vásár, sokadalom

 

JEGYEK