Programok

Méta Matiné

2022. nov. 19. 10:30 - 12:00

Játékos csatangolások a Néprajzi Múzeum kiállításaiban gyerekeknek és/vagy kísérőiknek 5 alkalmas sorozatban. Vegyetek részt párhuzamosan zajló gyerek- és felnőtt múzeumpedagógiai foglalkozásainkon kéthetente szombaton

 

GYEREKEKNEK (nagycsoport- alsó tagozat): 

Száz tárgy, végtelen történet

Miről mesél a bábtáncoltató betlehem, vagy az Amur-vidéki halbőr ruha? Mi az a kópic? A Megérkeztünk című kiállítás a tárgyak történetén keresztül különféle élethelyzetekről, szokásokról és hagyományokról, társadalmi vonatkozásokról, valamint a gyűjtésről, a megőrzés céljáról és folyamatáról osztja meg a múzeumi tudást. A játékos tárgymesék, a hon- és népismereti tartalmak, a tárgyéletrajzok a gyerekek aktív részvételével kelnek életre. 

Helyszín: MÉTA tér és Megérkeztünk kiállítótér

 

FELNŐTT KÍSÉRŐKNEK – Talált tárgyak

Hogyan változik meg a tárgy jelentése, ha azt a határt elválasztó szögesdróton fennakadva találtuk meg? Egy-egy tárgy önmagában is sok információt tartalmaz, de a tárgy jelentését nagyban gazdagítja, ha tudjuk, hogy a tulajdonosok milyen élethelyzetben, milyen környezetben hagyták el őket. Hogyan élhet, gondolkozhat egy muszlim kendő tulajdonosa? Milyen reményekkel és félelmekkel indulhatott útnak? És vajon milyen érzésekkel és félelmekkel fogadták őket a befogadó ország lakosai? Vannak-e közös pontok, amivel csökkenthetjük az ellentéteket?

A 2015-ben a szerb-magyar határon hagyott tárgyak segítségével idézzük fel a menekülők élethelyzetét, félelmeit és reményeit. Emellett foglalkozunk a befogadó országok lakosainak félelmeivel és reményeivel is. Az eredményeket összehasonlítva keressük a két csoportot jellemző közös pontokat.

Helyszín: MÉTA tér és Megérkeztünk kiállítótér

 

A program maximum 15 gyermeket és 15 kísérőt tud fogadni.

Az előzetes jegyvásárlás biztosítja a részvételt.

Helyszínen: Dózsa György út 35., Jegypénztár

Online: Jegyvásárlás | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

 

Gyermekeknek: 

MÉTA MATINÉ jegy – 1 alkalom: 1700 Ft  

MÉTA MATINÉ bérlet – 5 alkalom:6 800 Ft   


Kísérőknek:  

MÉTA MATINÉ jegy – kísérőknek - 1 alkalom:2550 Ft  

MÉTA MATINÉ bérlet – családoknak (1 kísérő + 1 gyerek) – 5 alkalom: 15 000 Ft  

 

Találkozópont: Néprajzi Múzeum (Budapest 1146, Dózsa György út 35.) Hősök Tere felőli bejárat, recepció 

JEGYEK