Programok

DOKU DIALÓG

Válogatás a Sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemle 2023-ban nevezett filmjeiből 2023. okt. 26. 17:00 - 19:00

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2013-ban indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A szemle minden évben ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán kerül megrendezésre. A Néprajzi Múzeum 10 év hagyományait és a helyszínt megtartva 2023-ban átvette a filmszemle szervezési feladatait és a pályázat lebonyolítását az Alapítványtól.

Az idei pályázatra 69 filmet nevezetek az alkotók. Ezek között 8 ifjúsági kategóriában nevezett film található. A versenybe 42 filmet választott ki a 7 tagú zsűri. A versenyfilmek vetítése és a díjak átadása Sztánán, augusztus utolsó hétvégéjén volt. Akinek nem volt lehetősége eljutni Sztánára, a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt, a Néprajzi Múzeum mozijában láthat az idei nevezett filmekből válogatást. 

Szeretettel várunk mindenkit a Néprajzi Múzeumban!

Helyszín: Moziterem, -2. szint

A vetítések ingyenesek!

 

Október 26. 17-19 óra

Székely Orsolya: Élő népviseletek Kazár – Kontyolás (7:17) és Élő népviselet Kazár – Fékető (7:11)  

A kazári női viselet leglátványosabb darabja a fékető, aminek készítését mára már csak Nagy Imréné, Rebi néni ismeri. A filmekből megismerhetjük a főkötő készítésének, a használatának módját is.

T. Bányai Péter – Vargyasi Levente: Keserédes (88:37) (Dr. Kós Károly Alapítvány különdíja)

A dokumentumfilm világunknak egy látszólag kis szeletét láttatja: a hazai (Románia) cukorrépa-termesztés és a cukorgyártás fokozatos ellehetetlenítését. A filmből kiderül, hogy ez nem egy jelentéktelen kis szelete életünknek: közvetlenül érinti a kapuit épp bezárni készülő gyár mérnökét, a munkásokat, a termelőket, a napszámosokat, családjaikat. Közvetve pedig mindannyiunkat.

Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül megvalósuló program.