Programok

Tyukodi népmesék – egyedülálló mesekötet a Néprajzi Múzeum archívumából

2023. jún. 20. 11:00 - 12:00

Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas magyar néprajzkutató kötete, a Tyukodi népmesék I–II. az egykor hagyományosnak tekinthető tyukodi meseéletet mutatja be.

A kötet különlegessége, hogy a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumából olyan, 1955–1961 közötti időből származó mesék kerültek publikálásra, amelyeket a gyűjtők a településen még a hagyományosan élő mesealkalmak során rögzítettek. A mesemondók nem tollba mondták a néprajzkutatóknak a meséiket, hanem azokat élő környezetükben, a falusi mesemondásokkor magnetofonnal rögzítették. Tyukodon a mesélés ekkor még az eredeti, közösségi funkciójában élt, a közös munkaalkalmak során, illetve esténként rendszeresen el-elhangzottak mesék is, nem csak a néprajzkutató kérésére, közönség nélkül.

A modern, és jól szervezett gyűjtés kiadására azonban közel hét évtizedig nem kerülhetett sor.  Idén a 92. életévében lévő Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum egykori munkatársa ezzel az két új mesekötettel állít emléket egykori segítőjének és pályatársának Kovács Ágnesnek (1919–1990). A Tyukodi népmesék I–II. egyedülálló módon mutatja be az egykor hagyományosnak tekinthető tyukodi meseéletet. 116 mese és más epikus történet mellett a kötet DVD-mellékletet is tartalmaz, amelyen több, mint 16 órányi eredeti hanganyag érhető el.

 

Andrásfalvy Bertalan–Kovács Ágnes: Tyukodi népmesék I–II. könyvbemutató

2023. június 20-án 11 óra

Néprajzi Múzeum 1146 Budapest, Dózsa György út 35.

Beszédet mond Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató.
A kötetet bemutatja Benedek Katalin, Tompos Krisztina és Tóth Gábor.

 

A kötetet Tompos Krisztina és a Tóth Gábor szerkesztette, lektorálta Benedek Katalin.

Kiadta az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. (www.antologia.hu)

JEGYEK