Hírek

Sátor határok nélkül

A Néprajzi Múzeum a Sziget Fesztiválon 2017. aug. 9. - 2017. aug. 14.

A Múzeumi Negyedben megjelenő budapesti Néprajzi Múzeum és a vele érkező párizsi Musée National de l'histoire de l'immigration (Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum) tavalyi sikeres együttműködését követően idén is közös programmal készül a Sziget Fesztiválra, hogy fontos és aktuális témákkal aktivizálja a Sziget lakóit. A kulcsszavak az antirasszizmus, integráció, vándorlás és társadalmi elfogadás.

 

A két múzeum közel 100 négyzetméternyi kiállítással és szórakoztató akciókkal járja körül az integráció, bevándorlás és befogadás témaköröket. A magyar-francia csapat közös kerekasztal beszélgetésben keresi például a művészet szerepét a társadalmi integrációban, s a migrációs folyamatok bemutatása mellett a különböző kultúrák kölcsönös megismerését hirdetik. A párizsi múzeum sokoldalúan ábrázolja az európai migrációs és integrációs folyamatokat, gyűjteménye és bemutatói segítségével. A Szigetre kialakított programbörzéje és kiállítása geopolitikai és művészeti nézőpontokat ötvöz. Az antirasszizmust hirdető szitanyomó-műhely, nyelvi keveredést szemléltető origami játék, társadalmi beilleszkedést szimbolizáló asztalifoci is szerepel az izgalmas elemek között.

A budapesti Néprajzi Múzeum idén a magyarországi romák kultúrájának és integrációjának bemutatására helyezi a hangsúlyt. A magyarországi társadalomban felhalmozódott feszültségek okaként sok esetben a cigányságot jelölik meg. A Néprajzi Múzeum meggyőződése, hogy a jelenkori társadalomtudományoknak kötelessége tudományos módszerével a társadalmi konfliktusokat okozó kérdésekkel foglalkozni, s tudnia kell világos képet adni a valóságról, valamint felmutatni annak a társadalmi alakzatnak a valóságos helyzetét, mely a diszkrimináció tárgya.

Milyen prekoncepcióink vannak a cigánysággal kapcsolatban?  Vajon mennyire erős feléjük a társadalmi szolidaritás? A Sátor határok nélkül helyszínen a kérdésekre közvetlenül, első kézből kaphatunk választ: a fesztiválozók roma mesterekkel és művészekkel találkozhatnak, hagyományos zenéléssel, gasztroprogrammal, tánccal, közösségi alkotással. A kínálatot a Napi vetítőben a roma integrációval és szegregációval foglalkozó dokumentumfilmek és sokszor megosztó játékfilmek egészítik ki, de itt szerepel majd a Verzió emberi jogi dokumentumfilm fesztivál filmblokkja is.

A Sátor Határok Nélkül közönségkedvencei, úgy, mint a Műtárgyrejtvény vagy a Mobility kollektív világtérkép idén is megtalálhatók lesznek. A komoly témák és figyelemreméltó megközelítések mellett a helyszín továbbra is a tartalmas kikapcsolódás szigete a Múzeumi Negyedben.

Részletes program.

JEGYEK