Hírek

Néprajzi Múzeum Napja

2017. márc. 5.

A Néprajzi Múzeum Napja március 5-én egy egész napos, ingyenes, nyitott rendezvény, ahol színes programokon keresztül tekinthetnek be szakmai munkánk eredményeibe és kulisszatitkaiba. Kiállításmegnyitó, előadások, tárlatvezetések, bábszínház, kézműves foglalkozások, koncertek - szeretettel várjuk kedves látogatóinkat, ünnepeljenek velünk ezen a napon.

Felidézve Xántus János igazgatóőrré történő kinevezését 1872. március 5-én, a Néprajzi Múzeum tisztelettel meghívja Önt a Néprajzi Múzeum Napja egész napos rendezvényére.

A nap házigazdája: dr. Kemecsi Lajos főigazgató

A Néprajzi Múzeum Napján a kiállítások és a programok ingyen látogathatók. Töltse velünk ezt az ünnepnapot!


KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

17.00 A Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitója. Köszöntőt mond dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.
A kiállítást megnyitja dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és dr. Fülemile Ágnes, az MTA Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.
Helyszín: aula, földszint
Meghívó

 

ELŐADÁSOK, BEMUTATÓK

10.00–14.00 Vetítés a Népismereti Filmszemle filmjeiből
Helyszín: 213-as terem, második emelet

11.00–11.30 Próbáld ki! Önkéntesség a Néprajzi Múzeumban
A Néprajzi Múzeum önkéntesprogramját, eredményeit ismerteti Vörös Gabriella koordinátor, majd lehetőség nyílik az önkéntes munkatársak által tartott foglalkozások, tárlatvezetések megtekintésére.
Helyszín: Vajda László-terem, első emelet

14.00–15.00 130, 110 és 30 év. Három expedíció, három gyűjtemény
Betekintés a múzeumi háttérmunkába: Teleki Sámuel, Torday Emil és a centenáriumi Teleki-expedíció gyűjteményének feldolgozása és közzététele.
A témáról beszélget Borsos Balázs, az MTA BTK Néprajztudományi Intézete Etnológiai Osztályának tudományos tanácsadója, Földessy Edina, a Néprajzi Múzeum munkatársa és Sárkány Mihály, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének szenior kutatója
Helyszín: Vajda László-terem, első emelet

15.00–15.30 Sámántárgyak. Diószegi Vilmos gyűjteménye, katalógusbemutató
A katalógus Diószegi Vilmosnak (1947-től 1963-ig az Ázsia-gyűjtemény muzeológusa volt a Néprajzi Múzeumban) a teljes mongóliai sámántárgygyűjteményét dolgozza fel. Különlegessége, hogy Diószegi elsősorban a sámánsírokban talált, a használatból kikerült, illetve titokban használt viseletdarabokat és eszközöket menthetett meg a múzeum számára.
A kötetről beszélget a szerző, Wilhelm Gábor, a Néprajzi Múzeum munkatársa és Mészáros Csaba, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének kutatója.
Helyszín: Vajda László-terem, első emelet

15.30–16.00 Zsidó tárgyak. Katalógusbemutató
A Néprajzi Múzeum zsidó tárgyait veszi számba az a kötet, amely az intézmény különböző gyűjteményeiben található zsidó ünnepi és hétköznapi, rituális és használati tárgyakat mutatja be. Ezek között jelentős helyet foglalnak el a 20. század elején magyar nyelvterületről az intézménybe került, a vidéki zsidóság által használt tárgyak csakúgy, mint jeruzsálemi szuvenírek.
A kötetről beszélget a szerző, Szarvas Zsuzsa, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és Vincze Kata Zsófia, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének munkatársa.
Helyszín: Vajda László-terem, első emelet

16.00–17.00 A Bátky Zsigmond-díj ünnepélyes átadása
A nap előadása: Lendvai Kepe Zoltán: Erős vár a mi Istenünk... Lendva-vidék és a szlovéniai magyarság szakrális öröksége egy kiállítás tükrében
Lendvai Kepe Zoltán, a Bátky-díj idei kitüntetettje a szlovéniai magyar kisebbség avatott kutatója. Az előadás a szlovéniai magyarság vallási életét bemutató kiállítás létrejöttének körülményeit, fő rendezőelveit vázolja fel.
Helyszín: 213-as terem, második emelet


TÁRLATVEZETÉSEK

10.30–11.30 A Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki kiállításban Fülöp Hajnalka, Katona Edit, Kerezsi Ágnes és Sedlmayr Krisztina kurátorokkal.
Helyszín: földszinti kiállítótér

11.00–12.00 Farsang után, húsvét előtt. A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításban Koltay Erikával.
Helyszín: első emeleti kiállítótér

11.30–12.30 Idegen nyelvű tárlatvezetések
„Bölcsőtől a koporsóig – népi ünnepek” (Von der Wiege bis zur Bahre [Volksfeste])
A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításban
Fekete Zoltánnal német nyelven.
A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításban Cselik Noémivel angol nyelven.
Helyszín: első emeleti kiállítótér

11.45–12.45 Jelnyelvi tolmácsolással tárlatfelfedező túra a Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki kiállításban Kerezsi Ágnes vezetésével
Gyülekezés az aulában

14.00–15.00 Múzeumpalota. Épülettörténeti séta Árva Judit vezetésével.
Gyülekezés az aulában


KÖNYVTÁRI PROGRAMOK

11.00, 16.00 Hová vezet a könyvlift? Raktártúra a könyvtár raktáraiban Szöllősy Gabriella vezetésével. (A részvételhez helyszíni regisztráció szükséges.)
Helyszín: könyvtári raktár, alagsor


BÁBELŐADÁSOK

11.00–11.50 Cipőmesék – Szerelmetes tulipántom 1. A Marica Produkció bábelőadása.
(Jelnyelvi tolmácsolással)

13.00–13.50 Cipőmesék – Szerelmetes tulipántom 2. A Marica Produkció bábelőadása
Helyszín: aula, földszint


KONCERTEK

10.00–10.30 Reneszánsz muzsika. A Concentus Consort régizenei koncertje

14.00–15.00 Az ismeretlen ösmerős: a Sárköz. Nagy Vivien és a Márványos Tamburazenekar koncertje. Közreműködnek a bátai Sárköz Néptánc Együttes táncosai.

18.00–19.00 Betyárműsor. Ferenczi György és a Rackajam ünnepi koncertje.
Helyszín: aula, földszint


FOLYAMATOS PROGRAMOK

10.00–16.00 Workshopok felnőtteknek és gyerekeknek: filcpapucs házilag, kulcstartó rátétes mintákkal, cipellős malomjáték készítése az új időszaki kiállításhoz kapcsolódó ismeretekkel.
Helyszín: a díszterem előtere, első emelet

10.00–18.00 Megújuló múzeum. A Néprajzi Múzeum új épülete és a Szabolcs utcai raktárközpont tervbemutatója.
Helyszín: földszinti kamara-kiállítótér

11.00–16.00 Mesterségbemutatók Balla Gemma nemezműves és Bárány Mara gyékényes, népi iparművész vezetésével, az új időszaki kiállításban is megtalálható lábbelitípusok szemléltetésével.
Helyszín: a díszterem előtere, első emelet

11.00–14.00 Hozd a csukád! Várjuk a felhívásunkra érkező különleges, egyedi lábbeliket és történeteiket. Március 5-től november 30-ig lesz látható az a közönségtárlat, amelynek változó darabjait és üzeneteit látogatóink szerkesztik.
Helyszín: aula, földszint

10.00–18.00 Óriási kedvezmények a Néprajzi Múzeum boltjában.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

 

JEGYEK