Hírek

Jubilál az EtnoKultúra televíziós magazin! Etnokultúra 25.

Mintegy 50 magyarországi és határainkon túli helyszín, több mint 100 téma, bő 200 megszólaló és 25 adás a számokban szedett mérlege az EtnoKultúra eddigi történetének.

2022-ban indult az M5 csatornán a Néprajzi Múzeum saját gyártású szakmagazinja, az EtnoKultúra, amely hónapról-hónapra népszokásokat, kutatásokat, kiállításokat, gyűjteményeket mutat be a nézőknek, minden alkalommal bizonyítva, hogy a hagyományok és a modernitás járhat kéz a kézben.

Az M5 televíziós csatornán havonta jelentkező 26 perces EtnoKultúra magazin célja a néprajzról alkotott egyéni és társadalmi elképzelések megújítása, a társintézmények, vidéki gyűjtemények és kiállítások, akadémiai kutatók, tanszékek, archívumok és könyvtárak gyakorlatának bemutatása. Az általában 4-4 témát, helyszínt tömörítő műsor szerkesztői arra törekednek, hogy a médiában gyakrabban megjelenő eseményeken, rendezvényeken túl a legfrissebb kutatási eredményeket, gyűjteményi, muzeológiai és állományvédelmi munkák eredményeit közérthetően mutassák be. Így egy-egy adásban a Néprajzi Múzeum szakemberei mellett megszólalhatnak az ország, sőt a határon túli különböző nagyságú, hátterű vagy profilú intézmények képviselői, érzékeltetve a néprajztudomány összeredményeit, hálózatát, mélységét, rétegzettségét és kiterjedtségét, a jelenkorban folyó kutatások sokféleségét, azok lehetséges hasznosulását.

 

EtnoKultúra határok nélkül!

 

Az EtnoKultúra januári jubielumi adásában Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója méltatja az elmúlt két évet, megcsodáljuk az intézmény „A kétely felfüggesztése” című kortárs képzőművészeti kiállítását, Mészáros Csaba Jakutiába kalauzol minket, és bemutatjuk a Harangozó Házát Szentendrén. EtnoKultúra – néprajz hónapról hónapra!

Megszólalók:

Dr. Kemecsi Lajos – a Néprajzi Múzeum főigazgatója
Mészáros Csaba – etnológus, a HUNREN Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Néprajztudományi Intézet kutatója
Sz. Tóth Judit – néprajzkutató, muzeológus Szilágyi Zsófia Júlia – a Ferenczy Múzeumi Centrum Muzeológiai és Irodalmi Osztályának osztályvezetője
Frazon Zsófia – a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa, a kiállítás egyik kurátora – a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa, a kiállítás egyik kurátora

 

JEGYEK