Kiállítás

Duodji

Számi kézművesmunkák 2010. aug. 10. - 2011. jan. 2.
A kiállításban többek között ládákat, dobozokat, késeket, csontkanalakat, övcsatokat, háztartásban használatos eszközöket, ékszereket láthatunk. Ilmari Tapiola munkáit a letisztult formavilág és az erőteljesen színezett és kidolgozott, leveleket, fonatokat, csillagokat és napot ábrázoló díszítőfaragások jellemzik.Tárgyain időnként szabadkézzel rajzolt természeti motívumok és a sámándobokon szereplő alakok is megjelennek díszítőelemként.


Ilmari Tapiola (szül. 1955; számi neve Gáva-Jon Ilmar) a Lappföldön található Utsjoki községben, a Teno folyó partján fekvő Kaava faluból származik. Réntartó gazda, horgászati-idegenforgalmi vállalkozó és kézműves egyszemélyben. Ifjúkorában a számi kézművesség helyzete rendkívül kedvezőtlen volt, a férfiak által készített tárgyakra szinte egyáltalán nem volt igény. Az ipari termékek felváltották a hagyományos, háznál készült szerszámokat, edényeket és tároló dobozokat, a tradicionális számi kézművesség ismerőinek száma egyre csökkent.

Ilmari Tapiola a számi kézművességgel kapcsolatos alapismereteket az Inari Keresztény Népfőiskola kézművestanfolyamain sajátította el. 1974-től Tapiola két éven át két másik finn számi kézművessel együtt a svédországi Jokkmokkban tanult tovább a Számi Népfőiskolán. Napjainkban Ilmari Tapiola családi használatra és eladásra egyaránt készít kézműves termékeket.

A kiállításon szereplő kézműves termékek jelentős részének anyaga a nyírfa és a jó minőségű rénagancs. A nyírfából készült tárolódobozok és edények fedelét és fogóit faragott, karcolt szaru rátétek díszítik. A vajkések, szövőkeretek teljes egészében szaruból készültek. A szaruba karcolt mintát szénpor -színezékkel teszi láthatóvá.

A kiállítás a Finnagora közvetítésével, a Néprajzi Múzeum közreműködésével készült.

Fotók: Siida Múzeum, Martti Rikkonen

JEGYEK