Kiállítás

A ryijy élő hagyománya - A finn szőnyeg 1707-2012 között

Tuomas Sopanen gyűjteménye 2013. jún. 22. - 2014. jan. 5.
A kiállítás egy egészen különleges tárgytípust, a finn ryijy-t (csomózott szőnyeg) mutat be egy egészen különleges gyűjteményen keresztül.

 

Tuomas Sopanen, a neves magángyűjtő, akinek a finn nagy múzeumok anyagával vetekedő szőnyeg-gyűjteménye van, évtizedek óta gyűjti a finn ryijy-t az ország minden területéről és minden korszakból. A kiemelkedő esztétikai és történeti értékű gyűjtemény legfontosabb darabjai - mintegy 100 szőnyeg - kerülnek kiállításra a Néprajzi Múzeumban.

A kiállítás azt mutatja be, hogy a ryijy és használata hogyan változott, adaptálódott a különböző korszakokban. A textil, amely egykoron csónakok és ágyak leterítésére szolgált, a mindennapok takarója lett, az esküvők presztízstárgya, falak dekorációja, szánkótakaró, később a padok vagy a hintaszékek takarója. A 20. században a ryijy világhírű iparművészeti textillé vált, s ezt a kiemelkedő szerepét a mai napig őrzi.



A ryijy az északi országokra jellemző speciálisan csomózott szőnyeg, Eredetileg az állati bundát volt hivatott imitálni, és melegítő, védelmi funkcióval készült. A finneknek a ryijy a melegséget, a bolyhos puhaságot jelenti, még akkor is, ha ma már közel sem eredeti funkciójában használják, hanem a lakáskultúra szerves része lett.


A ryijy történetének több mint 300 esztendős múltját bemutató kiállítás egy különleges tárgytípuson keresztül kíséri végig a finn történelem különböző stíluskorszakait, mutatja be a tárgy készítésének sajátos technikáját, tárja fel különleges esztétikai szépségeit. Bemutatja azt a folyamatot, melynek során a népművészet egykori - esztétikai funkciókkal felruházott - használati tárgya a finn design egyik különleges, meghatározó példája lett.



Technika, stílus, színek, funkció, esztétikum: ezek együtt mind a lefordíthatatlan szó: ryijy. Egy kivételes ember kivételes gyűjteménye látható a Néprajzi Múzeum kiállításán.

 

 

 

JEGYEK