A táska

2013. február

 

Ha táska, akkor öltözködés. Sikk és divat. Na, meg pakolás, cipelés és teherhordás. Klasszikus néprajzi témák. A múzeum, a kiállítás és az idő első pillanatban talán nem jut eszünkbe róla. Pedig juthatna. Pláne, hogy rá van írva.

Nép, múzeum, időtlen idő. Ez olvasható rajta. Táska felirattal. Alkalmas öltözködésre, viselésre, hordásra, pakolásra és cipelésre. És divatozásra is. Színe vidám, már-már tavaszt idéző. Mégis ennél sokkal többet jelent: részletgazdag és elgondolkodtató. Nem csupán táska, hanem gondolat. Kommentár.

Ebben a formában 2006-ban készült el, a Néprajzi Múzeum Időképek című, 2001-es millenniumi kiállításának beltéri molinójából. A molinó és a kiállítás grafikai munkáit Gerhes Gábor képzőművész készítette. A kiállítás főrendezője Fejős Zoltán volt. A téma a "nép", a múzeum és az idő - ahogy ezt a molinó címfelhőjéből is kibogarászhatjuk. És jogos a kérdés: "Hogyan lehet múzeumi eszközökkel a nem láthatót ábrázolni és kifejezni, hogyan lehet a magyar és egyetemes néprajz által feltárt adatokat, felismeréseket egymást kiteljesítve, felerősítve feldolgozni?" A főrendezői kérdésre a kiállítás adott választ. Nem is akármilyen. Komplex megközelítésűt, kritikai hangvételűt, muzeológiai és művészeti szempontból egyaránt. A témafelvetés pedig kiegészült egy új kiállítási nyelv megteremtésének igényével. Kalandos, új múzeum, összetett nyelven beszélő mű lett belőle. Egy teljes éven át. A Néprajzi Múzeum egycsapásra felkerült az izgalmas helyek képzeletbeli listájára.

A kiállítás lebontása után a molinó feltekerve várta sorsát. Öt éven át. Amikor kreatív újrahasznosítás áldozatává vált. Alig több mint egy tucat táska készült belőle Türkoglu Füsun Ipek tervei alapján. Ipek 2003 óta hasznosít újra: ponyvából, papírból, bakelitlemezből és kerékpárbelsőből. Talán erre a sorozatra már nem is emlékezik. Nem volt igazán jó az alapanyag. A varrás során megtört. Hiába volt ráírva, hogy időtlen idő - az idő vas foga kifogott rajta.

A táska igazi öltözködés és divatozás nélkül lett a múzeum textil- és viseletgyűjteményének műtárgya. Nem egy tipikus történet. Nem egy tipikus múzeumi tárgy. Pedig megvan benne minden, amire egy nyitott múzeumnak szüksége van. Benne van a múlt, a jelen és a jövő. És benne egy remek alkotás: az Időképek kiállítás. Az egész múzeum. Múzeumi emléktárgy. Dokumentum. Kommentár.

Molinótáska
PVC, poliészter
Tervező és készítő: Türkoglu Füsun Ipek, Magyarország (Budapest)
Vásárlás, 2006. nyár
Textil- és viseletgyűjtemény ltsz. 2009.23.53.
40×37×10 cm
Fotó: Sarnyai Krisztina

JEGYEK