A makett

2013. július/augusztus

 

A képen a Kikapcsolódás című makett alkalomhoz illő részlete látható. A makett 2006-ban, a műanyag című kiállításhoz készült. Lássuk hogyan és miért?

Minden egy Holiday-settel kezdődött: amelyben megvoltak a legfontosabb nyaraláshoz, kiránduláshoz tartozó kellékek: hat gumimatrac, három gumicsónak, négy szörfdeszka vitorlarúddal, négy kerékpár. De a készlet ínyenc részleteket is rejtett: nyolc sörösrekeszt, a hozzá való ?rekeszesített? söregységekkel, és negyvenkilenc darab egyesével öntött, alig több mint két milliméter nagyságú sörösüveggel. A főbb alkotóelemek birtokában kezdődött az előkészítés (öntőcsonkokról való letörés, töréspontok reszelése), a tervezés (hungarocell alap elkészítése, jelenetek megtervezése), végül az építés (a makett építője Mufics István volt, a Néprajzi Múzeum akkori nagy türelmű fémrestaurátora).

A több helyszínre osztott 70x70 cm alapterületű makett (részletes publikáció a műanyag című katalógusban) nyaralási képeiben feltűnnek ?tipikus? karakterek és helyzetek: sörtől és naptól megrészegült kölcsönzős, a meleggel dacoló napimádók, az árnyas kertben üldögélő lusta férj, egy habokban elsodródó gumimatrac. De észrevétlen, személyes és intim jelenetekre is találhatunk példát: a nyaralóktól távolabb sétáló tolókocsis pár, a fák árnyékában pihenő kerékpáros szerelmespár. A kelet-európai kontextusra egy tetőcsomagtartós Trabant gépkocsi utal, míg a mozgóbüfé körül kialakult jelenet leginkább az Üvegtigris című magyar vígjáték (első rész: 2000, rendező: Rudolf Péter, Kapitány Iván) útszélre állított rozoga büfékocsijának hangulatát idézi: a kezében üveggel, kapatosan andalgó helyi szépséggel, ballonkabátos, aktatáskás, öltönyös álüzletemberekkel, tétován üldögélő vendégekkel, de leginkább a napernyők alá állított asztalok ürességével és eseménytelenségével. Az elrendezés tehát érezhetően a történetmesélésen alapult, melynek epizódjai a mediterrán tengerpart hangulatától a faluszéli halas- vagy bányató kedélyességéig húzódnak.

A Kikapcsolódás című makett a korai múzeumi maketthasználathoz képest nem egy konkrét helyszínt, hanem egy a vágyak, az elképzelések és lehetőségek szubjektív kombinációját adták. A kész kép kialakítását már az alkotóelemek kiválasztásának pillanatában befolyásolta a rendezői és alkotói gondolkodásmód, a fikció létrehozásának szabadsága. Hatással volt a műre továbbá a makettépítés mint szabadidős elfoglaltság társadalmi és kulturális kontextusa: mire van, mire nincs kész megoldás, mit kell egyéni kreativitással, vagy speciális katalógusokból ellesett mintákkal megoldani? Így a kész alkotás nemcsak mint illusztráció, hanem mint egy saját jelentéssel bíró műtárgy is szerepet kapott a kiállításban.

Mára egyetlen kérdés maradt: milyen szerepet kaphat a gyűjteményben? Hamarosan elmesélem.

Kikapcsolódás - vízparti nyaralás, makett, részlet
PS Hungarocell (alap), polisztirol (figurák)
Építette: Mufics István, 2006
Gyártó: Heki Kittel GmbH, Auhagen GmbH, Busch Modellspielware, Herpa Miniaturmodelle GmbH
2005-2006
69x10x69 cm
Fotó: Sarnyai Krisztina
Szöveg: Frazon Zsófia

JEGYEK