A street art és a múzeum

2013. május

 

Tárgy is meg nem is, múzeumi is, meg nem is. Így aztán jogos a kérdés: mi végre és mi ez?

Bringatároló és járdafestés. Utcatárgy és utcadekoráció. A Néprajzi Múzeum főbejárata mellett. A lépcsőtől jobbra. De nézzük a kontextust!

Egyre bámulatosabb járművek népesítik be a Múzeum előtti teret. Épül a tér. A fáknak csaó, a villamos helyett buszon imbolyognak a katasztrófaturisták a téren át. Ingyenes látványjárat. Ellenőr egy szál se. Háborús övezet. Belépés csak sárga mellényben és sisakban. Mi, a Múzeum dolgozói, pedig páholyból szemléljük az eseményeket: aggódunk a maradék fákért és persze a bringatárolókért. Különösen, hogy nemrég lettek csak ilyen szépek.

A Néprajzi Múzeum ugyanis csatlakozott az 1x1 közterület örökbefogadó kampányához, aminek keretében május elején kicsinosítottunk egy darabkát a városi köztérből: örökbe fogadtunk a főbejárat mellett egy négyzetet, a bringatárolók vidékén. Múzeumi 1x1. A hadművelet nem előzmény nélküli. 2009-ben telepítettük a bringatárolókat a főlépcső mellé, azóta lakatolhat bárki. Most pedig színt vittünk a kompozícióba. Fehéret, feketét, tarkát. Aki szemfüles, azt is láthatja, hogy vizuális kapcsolat van a kompozíció és a múzeumi logó között. Aki pedig sasszem, észreveheti, hogy egy QR kód van a közepén. Aki pedig leolvassa, az egy csomó izgalmas múzeumi bringás projektet talál a honlapon. Így építünk mi.

De nem időzítettünk jól. Nem mértük fel a tágabb kontextust. Már tapossák a járdaszélet a markolók, szedik fel a betont, mozgatják át a térszeleteket. Odaveszni látszik a múzeumi 1x1. Olyan lett a mű, mint egy virtigli városi firka: próbál minőségben és tartalomban hozzátenni a városi felülethez. Figyelemre és mosolyra született, mégis elnyeli a városi forgatag. Nem marad belőle más, csak a koncepció és a dokumentáció. De ma még: egy színes városi részlet a Múzeum oldalában.

A Néprajzi Múzeum továbbra is nyitva. Álljuk a sarat.

Bringatároló és festés
ötlet és megvalósítás: Sarnyai Krisztina, Vörös Gabriella, Boreczki Zoltán, Nuszbaum Tibor, Kemény Márton, Frazon Zsófia
alumínium, olajfesték, padlómatrica
100x100 cm
fotó: Sarnyai Krisztina
szöveg: Frazon Zsófia

JEGYEK