Mobilitás és összecsukhatóság // A Néprajzi Múzeum Napja

Xántus János természettudóst és néprajzkutatót 1872. március 5-én nevezték ki a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának első őrévé. 2003 óta ezen a napon tartja az intézmény a Néprajzi Múzeum Napja című szakmai és közönségrendezvényt, amely évről évre lehetőséget teremtett arra, hogy elgondolkodjunk: mikor és hol kezdődik egy történet, kik a szereplők, a gyűjteményi múlt miként illeszkedik a jelenkor tudományos és társadalmi világához.

A Néprajzi Múzeum több mint egy éve zárva, így nehezen érzékelhető a színfalak mögötti munka, az ebből származó gondolatok. A gyűjteményi tárgyak viszont – kiállítások hiányában is – segítséget adnak a múzeumi tapasztalatok és tudások megmutatásában. Jelentéseket sűrítenek, kibontják a múzeum láthatatlan világát. Mit tehet ehhez hozzá kilenc összecsukható és zsebre vágható pohár?

A kis színes poharak több generáció számára ismerősek. Van, aki esküszik a mindennapi használatra („nagyon praktikus”), van, aki alibitárgynak tekinti („teljesen használhatatlan”). Az vitázó vélemények szaporodása során a Múzeum egyszercsak nagyhatalommá vált a tárgytípusból. A képen látható kollekció egyedi darabjai műanyagból készültek, de még nem az efemer, eldobható kultúra részei. A tárgy formájának és funkciójának pedig komoly történeti előzményei is vannak: alumínium kivitelben, cserkész- vagy úttörőpohár megnevezéssel – az épp aktuális ideológiai kontextus függvényében; mai „tudatos” változatában pedig rozsdamentes acélból – hegymászáshoz, túrázáshoz. A mobilitás és a praktikus tárolás (az összecsukhatóság) a tárgy alapkoncepciója. Akárcsak egy gyűjteményei költöztetésén dolgozó intézmény esetében: ahol a mobilitás és a praktikus tárolás ma az egyik legfontosabb tudásnak és hasznosítható tapasztalatnak számít. Ha így tekintünk rá, akkor ez a furcsa, különös, mégis alapfunkciót (ivás) betöltő tárgy felfogható akár múzeumi metaforaként is? És ez vajon segít-e megérteni tárgyakat, gyűjteményt, múzeumot? A Néprajzi Múzeum Napjára ezzel a gondolatkísérlettel készült a MaDok-program – amely pont egyidős a Néprajzi Múzeum Napja eseménysorozattal.

Összecsukható pohár, 9 db
Táplálkozásgyűjtemény

szöveg: Frazon Zsófia
tárgyfotó: Sarnyai Krisztina

JEGYEK