Ami látszik, és ami nem: paradicsom

A paradicsom erkélyen nevelt, a tányér Ikeás, a terítő eredete ismeretlen, a fénykép mobiltelefonnal készült. Az ami látszik, és ami nem című 2022-ben induló sorozatunkban ezúttal is egy privátfotóról gondolkodunk.

#fotótechnika A 21. században az egyik legszemélyesebb eszközzé a beépített fényképezőgépekkel ellátott és internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefon vált, mellyel fényképek sokasága készíthető és azonnali megosztást tesz lehetővé. A digitális fényképek egyik fontos tulajdonsága, hogy a fájlok veszteség nélkül továbbíthatók, ezért számtalan másolat és módosított verzió is készülhet belőlük, többségük csak különböző kijelzőkön keresztül, digitális gyűjteményekben jelenik meg.

#digitális privátfotó A filmes fotózáshoz képest megváltoztak a képkészítési lehetőségek. A digitális fényképezés, a fotómegosztó és közösségimédia-felületek kínálta lehetőségek alapvetően követték a korábbi szokásokat, mégis valamelyest felszabadították az egyéneket a konvenciókon alapuló, kötöttebb fotográfiai szokások és a családi albumban való idealizált ábrázolások alól, hiszen olyan új képtípusok is születtek, mint a szelfik. A közösségi oldalak összekapcsolják a világ különböző pontjain élőket, ezért a digitális privátfotók készítése esetében az egyik leglényegesebb elemmé a megosztás válik, a korábban privátnak nevezett fotók az internet nyilvánossága által kikerülhetnek a család szűkebb kontextusából és nyilvánossá válhatnak. Az internetes felületekre való feltöltés és albumokba rendezés után a felhasználók maguk dönthetnek a képek nyilvánosságáról, arról, hogy azok csak egy szűkebb közönség vagy a világon bárki számára megtekinthetők legyenek-e. A digitális képek az azonnaliságot, a megosztás és hozzáférés egyszerűsödését és jelenvalóságát, vagyis a megőrzéssel szemben az áramlást hozzák magukkal.

#kontextus A fotót tavaly nyáron, egészen pontosan 2021. július 20-án reggel 8:49-kor készítettem. Ezt a dátumot azonban nem azért tudom, mert rendkívüli memóriával rendelkezem, hanem azért, mert a digitális fényképezőgépekkel – itt egy okostelefonba épített kamerával – készített képfájlok megőrzik a különböző adatokat. A képet azonnal megosztottam az interneten, az Instagram profilomra töltöttem fel a #4m2balcony first #tomatoes this year szavakkal. A közösségi oldalakon a # jelölés linkként funkcionál, mely segít besorolhatóvá tenni a tartalmat. A kulcsszavakra (hashtagekre) kattintva megjelenik az összes többi azonos szóval ellátott bejegyzés. A kulcsszavak teljesen szabadon használhatók és variálhatók, így például a 4m2balcony egy kitalált szó, amivel azokat a képeket jelölöm magamnak, amiket a négy négyzetméteres erkélyemen készítek: növények amiket termesztek, szüretelek, vagy épp csak gyönyörködöm bennük. A tomatoes (vagyis a paradicsomok) értelemszerűen már egy népszerűbb kifejezés, az Instagram több, mint hatmillió posztot listáz ezzel a hívószóval. A magvetéstől kezdve a különböző fajták és a kertészeti technológiák ismertetésén keresztül az ételreceptekig a növény számos különböző aspektusát ismerhetjük meg a technikai képeken keresztül, az Instagram jól ismert grafikai-vizuális környezetében.

#terítő A képen egy kockásterítőn lévő tányérban apró paradicsomok láthatók. Ami terítőnek látszik, valójában nem is terítő és nem is egy asztalon van, hanem az erkélyen egy kis sámlit terítettem le ezzel a szövettel. Az erkély gyakran egy olyan átmeneti helyszín, ahol azokat a tárgyakat tároljuk hosszabb-rövidebb ideig, amire a lakásban már nincs szükség, de még nincs szívünk kidobni. Az itt tárolt tárgyak többféle környezeti hatásnak és szennyezésnek – például UV sugárzásnak vagy pornak – vannak kitéve, és alapvetően hamarabb használódnak el, mint beltérben. Ilyen tárgy ez a napszítta barna kockás bútortextil is, amit a szüleim még a ’70-es években szereztek be és megmaradt belőle pár méter.

#paradicsom A paradicsom növényeket évek óta magról nevelem, hogy nyaranta legyen egy kis saját termesztésű zöldségünk. A városi kertészkedésnek, az újrahasznosításon alapuló növénytermesztésnek sok formája ismert, rengeteg ilyen kezdeményezést lehet megismerni Budapesten is. Innen indulva, a MaDok-program Facebook oldalának májusi posztjaiban a házi termesztésű növényekkel kapcsolatos kérdéseket vetünk fel.  

Szöveg és kép: Gellér Judit

 

A témához tartozó 2022 május havi facebook posztok szerkesztője Gellér Judit volt.

>>>Kiindulópontunk egy közösségi médiában megjelent digitális privátfotó volt. A képen egy erkélyen termesztett paradicsomszüret eredményét, kis koktélparadicsomokat láthattunk.

https://www.facebook.com/.../a.562972994.../1602574646794304

>>>Ebből a témából kiindulva, megnéztünk egy videót arról, hogy miként készíthetünk újrahasznosítással függőcserepeket, és hogy készíthetünk komposztot konyhai maradékból.

https://www.facebook.com/.../a.56334780.../1618738585177910/

>>>Kerestünk a Néprajzi Múzeum gyűjteményében egy olyan kortárs afrikai tárgyat, amely egy paradicsomkonzerves doboz és különböző eredetű tárgyak kombinálásával, újrahasznosításával készült el. https://www.facebook.com/.../a.56334780.../1607796426272126/

>>>Az Európa nap alkalmából bemutattuk az Europeana-t, Európai Unió multimédiás elektronikus könyvtárát.

https://www.facebook.com/.../a.56334780.../1610742092644226/

>>>Május közepén voltak a fagyosszentek, utánajártunk, mit tartotgathatnak ezek a jeles napok.

https://www.facebook.com/.../a.56334780.../1612794899105612/

>>>Ajánlottuk a BBC Follow the Food (Kövesd az ételt) című dokumentumfilm-sorozatát, mely azt vizsgálja, hogy honnan származnak élelmiszereink, és miként válhat ez környezettudatosabbá a közeljövőben az új technológiák és az innovatív gazdálkodási módok révén.

https://www.facebook.com/.../a.56334780.../1618735925178176/

>>>Olvashattunk a műanyag virágcserepekről a MaDok-füzetekben.

https://www.facebook.com/.../a.56334780.../1617854618599640/

>>>Mutattunk képeket a Fortepan gyűjteményéből.

https://bit.ly/3M03HAU

>>>Végül tippeket adtunk az okos öntözéshez, melyhez két öntözőkannát mutattunk a gyűjteményből.

https://bit.ly/3M3CDR0

>>>Majd arra kértük a követőket, hogy küldjenek képeket a növényeikről.

https://www.facebook.com/madokprogram/photos/a.563347807383665/1623719278013174/

JEGYEK