Múzeumpedagógia

Mesteremberek, pásztorok, halászok

Hagyományos paraszti foglalkozások és mesterségek interaktív módon 2013. szept. 1. - folyamatosan
A főcím több múzeumi óra összefoglaló címe, melyből érdeklődésük alapján választhatnak az alábbiak közül.

 

Régi falusi mesterségek

A falusi kismesterségek munkaeszközeit és termékeit vizsgáljuk a múzeumi óra során. Megismerjük a céhek életét, a mester, a legény és az inas feladatait. Milyen szerszámokkal és mit készített a szűcs, a fazekas, a kovács és az ács? Milyen adottságokkal kellett rendelkeznie egy mesterséget tanuló inasnak.

Pásztorélet

A gyerekek archívfilm-válogatásból megismerhetik a régen volt pásztorok életét, egyszerű pásztorszállásait. Képet kapnak az állatok gondozásáról, a mindennapi feladatokról. Az állandó kiállításban megvizsgáljuk tárgyi emlékeiket, öltözetüket (cifraszűr, suba), legjellegzetesebb kéziszerszámaikat (karikás ostor, ólmosbot, pásztorbot, fokos). Mire volt jó a pásztorkészség?

Halászat, vadászat

Miben különbözik a pecázás a hagyományos halászattól? Régen milyen eszközöket használtak a halászok, milyen halakat foghattak a folyószabályozás előtt a folyókból, tavakból, árterekről? Mivel foglalkoztak a lápi emberek? Ezekre a kérdésekre válaszol állandó kiállításunk tárgyi anyaga és a filmválogatás.

Az órákhoz kézműves-foglalkozás is választható.
A program elősegíti a társadalom- és természetismeret, földünk és környezetünk, a magyar nyelv és irodalom, nép- és honismeret, valamint a művészetek szemléletes tanítását.

Időtartam: 60 perc
Belépődíj: 800 Ft/fő

Információ:
Koltay Erika múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 668 6614
Bodnár Kata múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 558 8022

Letölthető program:

Régi falusi mesterségek

Pásztorélet

Halászat, vadászat

JEGYEK