Múzeumpedagógia

TÁRGYAS_RAGOZÁS→ szubjektív etnográfia

Múzeumpedagógiai nívódíjas kiállítás-hasznosítási módszertani program diákcsoportok és pedagógusok számára. 2013. jan. 1. - folyamatosan
A múzeumi kiállítások zsúfolásig teltek műtárgyakkal. A tárgyak önmagukban és összefüggéseikben is beszédesek, azonban ezt a speciális tárgynyelvet kevesen értik, még kevesebben beszélik. Vajon milyen jeleket kell észrevenni és összeolvasni egy kiállításban, hogy annak üzenetét megértsük?

 

A Néprajzi Múzeum rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozásain mi a tárgyas ragozás módszerével segítünk abban, hogy egy múzeumi kiállítás érthetővé váljon.
Ez nem könnyű! Gondolkodást, figyelmet, időt igényel. Közben alaposan körülnézünk, beszélgetünk, kérdezünk, vitázunk, játszunk, személyes történeteket mesélünk, véleményt alkotunk.

Ezalatt - a hely szellemében - megismerjük a néprajzi alapfogalmakat, izgalmas kiállítási példákkal közösen körüljárjuk a néprajz, a múzeum, a hagyomány és a népművészet fogalmát, felfedezzük többek között a természetes tárgy, a népművészet remeke, a tömegáru és a dizájn termék közötti különbségeket.

A foglalkozásokat elsősorban a Néprajzi Múzeum állandó kiállításában, de igény szerint bármelyik másik kiállításban is megtartjuk. A tárgyas ragozás múzeumi órákat Joó Emese múzeumpedagógus vezeti, alkalmanként közreműködik Frazon Zsófia muzeológus.

A múzeumi órák javasolt időtartama 90 perc.

Célcsoportunk a 10-18 éves és a 19+ korosztály.

A belépődíj 800 Ft/diák, pedagógusoknak ingyenes.

További információ és jelentkezés:
Joó Emese múzeumpedagógus, +36 1 473 2423, +36 30 559 0895

A TÁRGYAS RAGOZÁS → szubjektív etnográfia tanulmányi kiállítás és múzeumpedagógiai program, Frazon Zsófia kurátor és Joó Emese múzeumpedagógus munkája, 2013-ban múzeumpedagógiai díjat nyert. A kiállítás és program önálló honlapja itt található.

Letölthető ajánló

JEGYEK