Múzeumpedagógia

Tárgyas ragozás 5-12. osztályosokkal

Digitális múzeumpedagógia
Egyszer volt, hol nem volt, múzeumi raktárokon és lexikon szócikkeken innen és túl. Ott, ahol a leltári számok erdejében a gyűjteménykezelő és a muzeológus túr. Na, ott kezdődött minden. Gyűltek, gyűltek a tárgyak. Nagy-nagy halmokba. Majd polcokra és fiókokba. Lett számuk és kartonjuk - mint a mesében. Aztán jöttek újabb tudósok, meghatározták, leírták, szócikkbe szedték a népi kultúrát. Kerekedett a világ. Ahogy telt múlt az idő, alakult a rend - múzeumon innen és túl. Egyre több lett a tárgy, egyre gyorsabban cserélődtek, egyre több alapanyagból készültek és egyre kacifántosabb történeteket kanyarítottak hozzá a tulajdonosok.
Hogy van ez? - kérdezték a tudósok?
Hogy van ez? - kérdezzük még ma is….

 

Kedves Pedagógusok!

A fenti sorokat a Néprajzi Múzeum TÁRGYAS_RAGOZÁS-szubjektív etnográfia tanulmányi kiállításának digitális múzeumi és múzeumpedagógiai oldalán olvashatják.

A rendhagyó felület izgalmas néprajzi és múzeumi kalandra hívja az 5-12. osztályosokat és a pedagógusokat. A hagyományos néprajzi kategóriákba (közlekedés, teherhordás, gazdálkodás, táplálkozás, lakáskultúra, világítás, viselet) rendezett múzeumi műtárgyak összetétele, tárgyleírásainak műfaji és tartalmi változatossága inspirálja a néprajzról és a múzeumról való gondolkodást, a fogalmak újragondolását, egyben motiválja hétköznapi tárgyaink friss szemmel történő felfedezését.

A digitális múzeumi anyag kapcsolható tantárgyakhoz, alkalmas az iskolai tudás újrarendezésére, gyakorlati alkalmazására, pl. a bemutatott tárgyismertetések mintájára a tanulók saját tárgyainak alapos vizsgálatára és változatos szövegműfajokban való bemutatására. Kifejezetten ajánljuk művészetpedagógiai foglalkozások hátteréül, amelyek inspirációjához ajánljuk azokat a hangjátékokat (szkeccseket), amelyek a tudományos hitelességgel bemutatott műtárgyakat helyezik életszerű – vagy éppen szürreális -  történetekbe.

Kalandra fel!

A tartalomfejlesztést Frazon Zsófia etnográfus, muzeológus és Joó Emese etnográfus, múzeumpedagógus készítette.

 

 

JEGYEK