Múzeumpedagógia

Vikár nyomában 7-8. osztályosokkal

Digitális múzeumpedagógia

Kedves Pedagógusok!

Az alábbi linken, a Digitális Témahét weboldalon elérhető digitális múzeumpedagógiai segédanyaggal, az általános iskolai ének-zenét oktató pedagógusoknak szeretnénk segítséget nyújtani. Az összeállított digitális tartalmakat főként 7-8. osztályban, az ének-zene tantárgy oktatásához tudják felhasználni, valamint az informatika, magyar nyelv és irodalom, földrajz, erkölcstan, idegen nyelv órákon is segíthetik a diákok tudásának elmélyítését és digitális kompetenciájuk fejlesztését.

A projektmunka során a tanulók a saját ének-zene tankönyvük mellett, főleg a Néprajzi Múzeum adatbázisában lévő kották, hangzóanyagok, fotók, filmek segítségével ismerkedhetnek meg az eredeti népdalgyűjtésekkel, a gyűjtések körülményeivel, helyszíneivel. Főbb népzenei tájegységek szerinti csoportosításban különféle hordozókon vizsgálhatnak zenei felvételeket, megismerve a különböző korok felvevőtechnikáit is. Ezek mellett a múzeum hangszergyűjteményében őrzött hangszereket is megismerhetik, de készíthetnek bemutatót is a tárgygyűjtemény segítéségével. Mindeközben vetélkedő, játék, bemutató készítés, zenehallgatás és saját gyűjtés tarkítja a programot.

Kérjük, hogy a digitális múzeumpedagógiai tartalmat töltsék le! A mappákban található hangzóanyagokat és feladatokat használják a projektmunka során az alábbi útmutató szerint.
 
Letölthető útmutató: Projektterv_Vikar nyomaban_NM

A tartalomfejlesztést Pálóczy Krisztina, muzeológus és Földi Rozália, gyűjteménykezelő, a Néprajzi Múzeum Hangtárának munkatársai készítették.

További információ:

Pálóczy Krisztina
muzeológus
+36 70 886 8613, (1) 473 2418, paloczy@neprajz.hu

JEGYEK