Programok

Amazónia: betelepülők és őslakos közösségek

Tárlatvezetés és szakmai beszélgetés Amazónia környezeti és társadalmi problémáiról a Föld világnapja alkalmából 2024. ápr. 18. 16:00 - 19:00

16.00-17.00 
Kurátori tárlatvezetés az Indiánok. Lelkek. Túlélők című kiállításban
Találkozópont: Információs pult (-2. szint)

17.00-19.00 
Beszélgetés Lenti Attila fejlesztéspolitikai szakértővel Amazónia környezeti és társadalmi problémáiról
Helyszín: MÉTA-tér

A Természetvédelmi Világalap 2022-es jelentése szerint az amazóniai esőerdők 18 százaléka tűnt el az utóbbi évtizedekben a földhasználat megváltozása miatt, az erdőterületek további 17 százaléka pedig nagyon rossz állapotban van.  Amazónia integrálása az érintett dél-amerikai országok nemzetgazdaságába együtt jár az intenzív útépítéssel és a terület benépesítésével.  A betelepülő földművesek, szarvasmarhatenyésztők, illegális fakitermelők, bányászok radikálisan alakítják át a térséget. A változások veszélyeztetik az ott élő őslakos közösségeket is, akik régóta küzdenek földjeik megvédéséért.

Fotó: Claudia Andujar: Katonai leszállópálya Surucucus régióban
Fotó: Claudia Andujar: Katonai leszállópálya Surucucus régióban

De a globális aggodalmakon és a média riasztó hírein túl hogyan néz ki egy ilyen konfliktus testközelből? Milyen társadalmi és politikai érdekek csapnak össze? Milyen érveket hangoztatnak az egyes szereplők és hol vannak a párbeszéd lehetőségei? Mit tehetnek a szakmai és a civil szervezetek a térségben, milyen jó gyakorlati példák léteznek?

A témáról Szeljak György beszélget Lenti Attila politológussal, nemzetközi kapcsolatok szakértővel, aki 2007-től 2009-ig a bogotai Universidad de los Andes egyetem posztgraduális hallgatója volt, majd 2020-ig Kolumbiában dolgozott nemzetközi kooperációs fejlesztési projektekben, állami intézménynél, valamint egyetemi tanárként. Jelenleg a Soproni Egyetem Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájának hallgatója, valamint az Erdészeti Tudományos Intézet kutatója.

A program a Föld világnapja alkalmából kerül megrendezésre és kapcsolódik Claudia Andujar magyar származású fotóművész és aktivista Indiánok. Lelkek. Túlélők című kiállításához. 

Jegyár: 800 Ft/ fő

Online jegyvásárlás

 

JEGYEK