Kiállítás

Véménd 1916-1920

Egy falusi tanító fotográfiái 2013. márc. 22. - 2013. szept. 8.
1916 és 1920 között egy falusi tanító, néprajzi gyűjtő és amatőr fotográfus, Hernai Béla közel 700 üvegnegatívon örökítette meg a Baranya megyei Véménd lakóit. Felvételei pont egy olyan időszakban, az első világháború alatt készültek, amely jelentős hatással volt a falu akkori és későbbi életére is.


A 20. század elején Véménden együtt éltek katolikus németek, ortodox szerbek, katolikus és református magyarok, zsidók és katolikus romák. Használták és értették egymás nyelvét, tisztelték egymás kultúráját, szokásait. Identitásukat a nyelvi, etnikai, felekezeti különbségek mellett egy fontos azonosság is alakította: mindannyian véméndiek voltak.


Ez az etnikailag és vallásilag is nagyon sokszínű kép a 20. század történelmének eseményei miatt jelentősen átalakult. Hernai Béla közel száz évvel ezelőtt készített fotográfiáinak páratlan értéke többek között az, hogy egy falusi közösség együttélésének utolsó napjait örökíti meg. Mivel a fotók mind egy helyről, szinte egy időből, egyetlen alkotótól származnak, a falu életének egy különösen "sűrű" pillanatát tükrözik.

A berlini Európai Kultúrák Múzeuma Kelet-Közép- és Délkelet-Európa Koordinációs Központja vendégkiállítása.

Projektkoncepció, szövegek: Vándor Andrea

Kiállítási koncepció: Beate Wild

Néprajzi múzeumi kurátorok: Bata Tímea, Csorba Judit
Szervező: A berlini Európai Kultúrák Múzeuma Kelet-Közép- és Délkelet-Európa Koordinációs Központja
 

"Hozzon egy tárgyat!"
Felhívás és program a Néprajzi Múzeumban

A kiállításhoz kapcsolódik a "Hozzon egy tárgyat!" felhívás és program, amely a különböző nyelvű, kultúrájú és vallású emberek együttélését vizsgálja - az egyes ember személyes identitását alapvetően meghatározó tényezőket.

A történeti kiállítás által feltett kérdéseken segít elgondolkodni, a téma megközelítésében segíti a látogatókat a Hozzon egy tárgyat! akció, amely az eredeti fotók egy részletére reflektál: a falu lakói gyakran egy olyan tárgyat tartanak a kezükben, amely társadalmi helyzetükre, identitásukra, a felvétel készítésének alkalmára utal. A kiállítás látogatóit már egy kicsit más dologra kértük. Arra, hogy fényképezkedjenek le egy olyan tárggyal, ami sokat jelent a számukra. Egy olyan tárggyal, ami egy másik kultúrára utal - egy olyan kultúrára, amely sajátjukétól vagy aktuális környezetükétől eltér. A tárgyak mellett a hozzájuk kötődő személyes történetekre is kíváncsiak voltunk. A fényképek és a hozzájuk tartozó történetek egyfajta hidat képeznek: általuk a különböző kultúrák közötti viszonyok és kapcsolatok sokfélesége közvetlenül megragadhatóvá válik. Egy másik világ részletesebb, mélyebb képét mutatják meg.
A felhíváshoz kapcsolódó interaktív fotódokumentációs programra három alkalommal kerül sor: 2013. április 13-án, június 22-én és szeptember 7-én.

 

JEGYEK