A felfújható fotel

2013. június

 

Habkönnyű nyári tárgy. Hűsítő kék, levegős és formabontó. Flexibilis, hajlékony és felfújható. A jellemzés alapján elsőre biztos nem bútorra gondolnánk. Nem ugrana fel belső képernyőnkön a bútor ideája. Vagy mégis?

Az 1967-ben Jonathan De Pas, Donato D'Urbino, Paolo Lomazzi és Carla Scolari tervezte a Blow nevű, lakásba szánt, felfújható PVC-fotelt, amit Olaszországban 1968-tól kezdett gyártani a Zanotta. A bútor ideáját a felfújható csónakok inspirálták: kis tömeg, egyszerű tárolás, áttetszőség. Így készült az első hegesztett fotel. A formára szabott PVC-lapokat pedig ragasztás helyett fóliahegesztéssel illesztették egymáshoz. Hegesztett fóliafotel. Amikor ez kész volt, csak egy nagy levegőre volt szükség, amit egyszuszra a székbe fújtak. Poppos darab, mitagadás. Olyan, mint amit maguk a tervezők sem gondolták komolyan. A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején mégis divatos lett, különösen a popkultúrára fogékony fiatalok között. Mára több design múzeum gyűjteményének is elengedhetetlen része.

A tárgy és a gondolat ma is kapcsolatot mutat a kezdeti alapideával: a csónakokkal és a vízben használatos strandeszközök egész arzenáljával. A lakásokból könnyedén került vissza a vízre, az olasz design területéről a kínai tömeggyártás mindent behálózó terepére. Vízhatlan, vízen úszó strandeszközként ma már bárki megveheti, bárhol a világon. Nem kell hozzá semmi más, csak egy nagy levegő, és persze víz, amin elevickélhetünk.

A képen látható fotel 2005-ben került a Néprajzi Múzeumba, és a 2006-os műanyag című kiállításon a közönség is láthatta. De a fotel nemcsak egy tárgy volt a sok közül. Fontos volt, hogy használták, hogy álmodoztak benne, hogy a balatoni nyaralások során a kaland és a felfedezés eszközévé vált. Nyolc éve még gyerek volt tulajdonosa, szívet tépő és melengető történet kíséretében adta kölcsön a kiállításra: "Remekül lógattam a lábam a vízbe a csodás fotelből, közben önfeledten bámultam az eget. Kicsit nehéz volt beleülni, így ezt a manővert mindig a kis vízben hajtottam végre, onnan pedig tolni kellett, hogy bejussak a mélyebb vízbe. Hát, használni nem könnyű, de nagyon jól lehet vele villantani, s ha már belekászálódtam, irtó kényelmes. Kivéve egy apróságot: az izzadó pucér hát rettenetesen rátapad a plasztikra, nagyon kellemetlen a leszállásnál. Szóval vannak előnyei és hátrányai" - írja Szijártó Dorottya (teljes szöveg a Plasztik művek című kötetben). Aztán mégis megkaptuk, beleltároztuk, azóta múzeumi műtárgy. De nem pihen sokat.

Ma is látható a Múzeumban: a TÁRGYAS_RAGOZÁS című tanulmányi kiállítás Lakáskultúra témakörének szembeszökő, látványos, olvasmányos eleme. Szövegkörnyezete pedig újabb történettel bővült: Keresztesi József irodalomkritikus írt hozzá (és másik három, kiállításban látható szék-társához) orosz realista stílusú jelenetet. Zárásként lássunk ebből egy rövid részletet.

Marija Fedorova: Szívességet szeretnék kérni öntől, nem is akármekkora szívességet.
Jevgenyij Proszpototoronovovics: Hallgatom, Marija Fedorova.
M. F.: Kérem, lépjen közelebb. Íme. Ezt a felfújható fotelt Pétervárról hozattuk...
J. P. (feldúltan): Egy fotel... Egy felfújható... fotel! Ó, nem! Lehetséges hát...?
M. F.: Pétervárról hozattuk, ám párizsi modell.
J. P.: Párizsi. Párizs... Ó, Párizs! Tonettszékek, puffok, zsámolyok...
M. F.: Arra kérném... Azt szeretném kérni öntől, Jevgenyij Proszpototoronovovics, hogy tegye meg nekünk ezt a szívességet, és próbálja ki ezt a - ezt a fotelt. (Csönd.) Valami furcsa, megmagyarázhatatlan érzés fog el, ha helyet foglalunk benne. Nyiszogó hangok és vad vágyakozás. Abban a pillanatban elnémul a tajgazúgás körös-körül, és ebben a csöndben, ebben a félelmetes némaságban úgy érzem, mintha szárnyra kelne a lelkem, és messzi tájakra röpülnék, magasan, magasan, egyre magasabban! Bevallom, egyszerre tart bűvöletben és tölt el félelemmel a jelenség. Vajon a fotel, e felfújható párizsi fotel az oka? - ezt a kérdést teszem föl magamnak álmatlan éjszakákon. És ön, ugyebár, sokkal gazdagabb tapasztalatokkal rendelkezik az effélékben. (Csönd.) Higgye el, önön kívül az egész járásban nincs kihez fordulnunk!
J. P. (megbűvölten): Felfújható párizsi fotel...!
M. F.: Azt hiszem, hogy még nem mondtam el mindent. Van valami, amit nem titkolhatok el ön előtt. Tudnia kell, hogy még Párizsban fújták föl. Pétervárott csak ráfújattunk egy kicsit. Francia levegő van benne, Jevgenyij Proszpototoronovovics - párizsi levegő, és némi hazai is, persze.

Folytatás élőben: 2013. július 9-én a kiállítás finisszázsán.

Felfújható fotel
PVC-fólia
60x38x60 cm
Gyártás helye: Kína, 2004
Szijártó Dorottya ajándéka, 2005
Néprajzi Múzeum Bútor- és világítóeszköz gyűjtemény, ltsz.: 2009.23.124
fotó: Sarnyai Krisztina
szöveg: Frazon Zsófia

JEGYEK