Hírek

Mindent a Néprajzi Múzeumról

2017. dec. 1. - 2017. dec. 3.

Mindent a Néprajzi Múzeumról

December 1-3., péntek-vasárnap, naponta 10-21 óráig

A háromnapos programsorozat célja, hogy a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének bezárása előtt utolsó alkalommal lehetőséget nyújtson az itt folyó sokrétű tevékenység megismerésére. Gyűjtemény, kiállítás, kutatás, hasznosítás – minderről szó lesz. Mit csinál a muzeológus, restaurátor, múzeumpedagógus, könyvtáros, múzeumi fotós? Hogyan élnek a tárgyak a raktárban, a kiállításban, a kiadványokban és a virtuális térben? Miként használjuk a palotaépületet múzeumként? Az alábbi programok részletes leírása a tematikus egységek címére kattintva tekinthető meg.

 

KIÁLLÍTÁSAINK

A nyitvatartás teljes ideje alatt megtekinthetik állandó és időszaki kiállításainkat. A hétvége alkalmából kamara-tárlatokon is ízelítőt adunk kutatási eredményeinkből.

TÁRGYAK A FÓKUSZBAN

A legújabb szerzeménynek, a hónap műtárgyának, restaurált tárgyainknak és I. világháborús tárgyaknak bemutatásán keresztül nyerhetnek betekintést az érdeklődők a múzeumi szakemberek munkájába.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS KIADVÁNYAI

Bemutatjuk a Néprajzi Múzeum régi és új kiadványait, egykori kiállítások plakátjait. Az épület különböző pontjain filmeken és vetítéseken adunk ízelítőt az elmúlt időszak kiállításaiból, eseményeiből. Legújabb köteteinkről a szerzők beszélnek, tematikus tárlatvezetéseink állandó és időszaki kiállításainkban kalauzolják vendégeinket.

KÖLTÖZIK A MÚZEUM

Beszélgetés egykori munkatársakkal költözésről, gyűjteményekről, múzeumi átalakulásról, kiállításokról.

MÚZEUMI KUTATÁS

Előadás a magyarországi bevándorlók tárgykultúrájáról és egy tanulmányút tapasztalatairól.

MÚZEUM A VILÁGHÁLÓN

Napjainkban általános gyakorlat  a digitális kép- és hangmegosztás. Szakemberek és laikusok megszokott tájékozódási pontjaivá válhatnak a Néprajzi Múzeum adatbázisának segítségével az online gyűjtemények és a virtuális kiállítások is.

MÚZEUM ÉS ÉPÜLET

Vendégeink naponta több időpontban épülettörténeti sétákba, vezetésekbe kapcsolódhatnak be. A részvétel helyszíni regisztrációhoz kötött.

MÚZEUMI INSPIRÁCIÓK

A Néprajzi Múzeum kutatásainak eredményei, gyűjteményeinek tárgyai, minták és rajzolatok egyaránt inspirálják a kreativitást, az alkotó önkifejezést. Közösségi akciókon, workshopokon, mesterségbemutatókon keresztül válhat még személyesebbé a múzeumi élmény.

ZENÉS PROGRAMOK

Adventi énekek csendülnek fel, koncertek, táncházak adnak lendületet a zene és ritmus szerelmeseinek.

 

KEDVEZMÉNYES KÖNYVVÁSÁR A MUZBO-BAN!

 50%-os, 65%-os és 80%-os kedvezménnyel megvásárolható és ingyenes kiadványokkal várjuk vendégeinket.

 

A részletes, időrendben szerkesztett programleporelló innen tölthető le.

 

A MOZAIK MÚZEUMTÚRA PROGRAMJAI A NÉPRAJZI MÚZEUMBAN

A PROGRAM ISKOLÁNAK HIRDETETT ESEMÉNYEIRE SAJNOS NEM TUDUNK TOVÁBBI CSOPORTOKAT FOGADNI. A LÉTSZÁM BETELT. SZÍVES MEGÉRTÉSÜKET KÉRJÜK.

December 1-én, a Mozaik Múzeumtúra Napon számos érdekességgel, hasznos információval, a kreativitást is fejlesztő programmal készülünk - elsősorban általános és középiskolás osztályok és pedagógusok számára.

Facebook esemény részletes programmal

 

A programokon a részvétel ingyenes.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

 

JEGYEK